témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Letní kino – příběh chrudimské participace

Zpackané dění kolem chrudimského Leťáku. Lidem je v dubnu 2019 laskavě dovoleno jít se podívat na projekt, který zůstal neveřejný!


1.

Spolupráce s lidmi ve městě nad lepší podobou veřejných prostranství politikům nejde. Politici kdysi před dávnými lety naprojektovali lidem se svými architekty veřejný prostor, který zapomněli projednat a jeho podobu nedali lidem ani na vědomí. Oslovit lidi před projektem nepotřebovali. Poté, co se po dokončení projektu ozvali, začala jakási participace, která skončila ve slepé ulici a pochybným “Restartem“ (http://www.chrudim.eu/StaticFiles//cs/download/upr/letni-kino/ns_lk_chrudim_participace_vyhodnoceni_analyticke_casti_2015-08-23.pdf). Pak proběhla ještě jedna participace, která skončila dvěma půdorysně identickými variantami představenými v Besedě a od té doby opět ticho po pěšině. Řečeno velmi zkratkovitě.

 

2.

V průběhu času vzali do ruky participaci lidé z letního kina. Věc zcela legitimní, bylo je samozřejmě slyšet nejvíce. Nutno podotknout, že měli a mají tento veřejný prostor města v užívání, že byli tenkrát v opozici a že dnes jsou ve vedení města. Vcelku jasně bylo řečeno, že kdo chce participovat na lepší podobě veřejného prostoru města, měl by jít do politiky. Ostatní mají smůlu. Humorná dohoda nad veřejným prostorem? Z humorné dohody vzniklo špatné zadání (http://www.chrudim.eu/StaticFiles//cs/download/upr/letni-kino/s20c-415113008320.pdf). Město veřejný prostor a někoho kdysi platilo a platí, ten chtěl změnu, dosáhl jí a teď se prostřednictvím města platí sám? Na to není vcelku co dodat.

 

3.

Projekt byl celou dobu více méně neveřejný a neveřejný zůstal, jak to v Chrudimi bývá, až do svého konce. Na webových stránkách města je tato úžasná prezentace (http://www.chrudim.eu/restart-letniho-kina/d-1755/p1=1674). S dvěma půdorysně identickými variantami se lidé neměli možnost seznámit před ani po představení projektu v Besedě 2017 a nemají tuto možnost ani dneska. Prezentace projektu úplně na hovno. Spolupráce s lidmi také. Zpackaný projekt řeší ti samí kresliči od roku 2012 do roku 2019. Tohle přece nikdo už dneska nemůže myslet vážně.

 

4.

A nakonec plácání po ramenou . . . . Jaká je úloha politiků v plánování a realizacích veřejného prostoru? V Chrudimi děsivá. Možná ani nevědí. V Novinách Chrudim vyšel agitační článek firmy ANO (http://www.chrudim.eu/restart-letniho-kina/d-1755/p1=1674). Chrudimské stranické noviny firmy ANO převzaly pomyslný kolík vlastní chvály. Komedie dohrána. Nastalo vzájemné plácání po ramenou. Firma ANO, tedy nové vedení města, děkuje tomu minulému a firma ANO děkuje sdružení MaCHr a firma ANO děkuje sobě! Lidé mají další projekt, který půjde k realizaci a který ani neznají, ale bude jim někdy v dubnu 2019 představen. “Promítačky“ hrají komedii Leťák už dávno na různých webech, na tom městském záměrně chybí. Rovněž návrhy na podobu letního kina z dílny firmy ANO jsou roztroušeny porůznu v internetových chrudimských novinách a v místním deníku. To, že projekt se řeší od roku 2012 a prostor za muzeem nemá dodnes lepší podobu, je ostuda. Minulé vedení projekt zpackalo sérií chyb v plánování veřejného prostoru s vyloučením veřejnosti. Dnešní vedení a tehdy opoziční firma ANO uchopila participaci jako politickou věc. Pro někoho možná věc normální, pro někoho možná sehrála firma ANO poměrně negativní úlohu. Pokud se tedy v Chrudimi chcete účastnit debaty nad hnusným veřejným prostorem města, běžte do politiky. Moc jiných možností totiž v tomhle městě zatím není. Je až neuvěřitelné, že po většinu doby od roku 2012 jsou dílčí návrhy a výstupy, jako i celý projekt neveřejný. Krásné téma na obnovu veřejného prostoru města zůstalo se špatným zadáním, špatně uchopené, projednávané a prezentované až do svého konce. Je jedno, jestli lidem bude představena revitalizace kina v muzeu či Leťáku. Lidem by měla být představena všechna pochybení města a jejich zástupců, aby se už nestávala. Takto projektovat veřejné prostory města je neudržitelné! Místo toho plácání po ramenou. Bravo!

 

ps: Zapomněl jsem říct, že i v tomto příběhu selhal neviditelný hlavní architekt města Chrudim. Jaká je úloha politiků a hlavního architekta v plánování veřejného prostranství města asi nikdo v Chrudimi dodnes netuší.

 

odkazy:

https://novinychrudim.cz/2019/03/01/richard-herbst-po-letech-jednani-a-hledani-kompromisu-lezi-na-stole-navrh-jak-by-mel-vypadat-letak/

http://www.atelierk2.cz/cs/projekty/vyuziti-uzemi-letniho-kina-v-chrudimi

 

https://prostorprochrudim.cz/clanek/revitalizace-arealu-za-muzeem-2018-je-paskvil.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/restart-letniho-kina-no-ii-se-nepovedl-.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/restart-no-ii-.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/o-politickem-projektovani-aneb-kdyz-projektuji-politici.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/restart-arealu-letniho-kina.html

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!