témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

O politickém projektování, aneb když projektují politici

Když si město projektují politici


Email s názvem “Jak bych TO dělal já, kdybych TO uměl“

Spolu s ostatními mi přišel email “Jak bych TO dělal já, kdybych TO uměl“ níže uvedeného znění. Tyto emaily se většinou nechávají bez povšimnutí. Ale protože se týká role politiky a politiků v plánování a rozvoji města a území, tak jsem mu přece jen malinkou chvilku věnoval. Jaká je tedy úloha politiky a politiků? Možná by to šlo říci jedním slovem. NENIČIT. Stejně tak mě nepřestávají udivovat chrudimské postupy a tento typ korespondence. Je to v pořádku, není to v pořádku, pletou se věci či nepletou, kdo ví !? Vědí vůbec politici, co dělají? Jak by to vypadalo a především jak to vypadá, když politici projektují města od územního plánu po konkrétní prostor? Jak by to vypadalo a jak to ve městech vypadá, když politici projektují? Je to přínos pro město a jeho obyvatele či nikoli? Jde o zodpovědnost, nebo legraci? Jakým jdou příkladem politici, kteří navrhují městské prostory? 

email citace:

ZA HODNĚ PENĚZ (v Chrudimi z obecní kasy)  ŽÁDNÁ  MUZIKA.

Projekty- studie, architektonické soutěže, výstavy- katalogy na křídě-  Vzdělávací a návštěvnické centrum Podhůra, sportovní hala........a NIC. Studie do "šuplíku" které se nebudou realizovat to jsou vyhozené peníze.

Je slyšet o sportovní hale na zelené louce, o parku kolem Michaláku, o proluce na náměstí J. Ressela vedle kostela........ Snad poučeni naši cť. páni radní budou v těchto a dalších případech postupovat JINAK.

JAK? No třeba takto: Dámy a páni architekti: " Chcete práci?" tak prosím nakreslete na čtvrtku A 4 svoji představu na zadané téma (tužkou a postelkama) za cenu tzv. tužkovného. Pokud se investorovi, v tomto případě Městu Chrudim bude některý návrh líbit, můžete vytvořit studii. Jsem si jist, že tak postupuje dobrý hospodář.

P.S. Dovoluji si přiložit návrh, kde by dle mého soudu mohlo vzniknout parkoviště. Sportovní (víceúčelová) hala na zelené louce. . . . . . 

reakce pana starosty:

Dobrý den pane Herbste,

nebudu Vám brát Vaše nadšení pro věc. Není problém míchat jablka a hrušky do jednoho pytle. Ale chce to jen drobně respektovat některé skutečnosti, které realizace některých záměrů určují. A nemíchal bych záležitosti soukromých věcí do  městských.

Místo pro novou halu jste vybral pěkně, ale pozemky nejsou městské. To jen na upřesněnou.

S pozdravem 

Tolik ukázka politické architektury a plánování . . . 

Jak vypadá politické projektování v Chrudimi?

Takzvaný rozvoj města a územní plán poslal za poslední léta Chrudim do kopru. Těžko to vnímají lidi, kteří za vším a všude už jezdí jen auty, anebo bydlí ve svém barevném polystyrenovém polním snu na bydlení někde za městem. Podoba a úroveň bydlení a dopravy začíná v Chrudimi produkovat obludné veřejné prostory. Nyní jde o tuctové provinční město zbytečně plné aut, které jen nesmyslně zaplevelují a okupují jeho prostory, plné bezprizorních ploch a hromadící se špatné architektury.

Na přání politiků a jejich voličů bylo město obklopeno úpadkovou halovou kulturou, související s neschopností nalézt lepší řešení pro obchod, podnikání, výrobu. Kolem města vznikly haly pro konzum, obchod, průmysl, haly obklopily sever města, tlačí se na Chrudim ze Slatiňan, doplňují pohledy na město z východu i z jihu. Stavebně a architektonicky bezcenné nákupní haly, politická, architektonická a dopravní impotentnost rozežírají město zevnitř kolem dopravních stok. I tady je hitem parkoviště, hala a zoufalý a bezuzdný veřejný a společný životní prostor. Město trpí dlouhodobě otřesnou dopravní kulturou, chybí politika dopravy, projevuje se úpadková kultura stavění. Tuto urbanistickou a velice hořkou komedii ničící Chrudim uvnitř povoluje město a jeho politici, stejně jako zničené okolí města. Politika územního rozvoje, architektury a stavební kultura ve městě a kolem něj je dlouhodobě na sestupu. Město zničené asanacemi je plné proluk, s kterými si nikdo neví rady a tak ničí aspoň krajinu a obce kolem Chrudimi. Nejen, že nelze řešit větší stavby, ono nejde dobře udělat, ani ty drobné. Chybí koncepce pro vodu ve městě, vztahu lidí k vodě jako dřívější živé ose městského života, chybí nějaká celostní vize pro životní a přírodní prostředí města. Chybí koncepce pro veřejný prostor města. Vše veskrze nahrazují zástupná a přežitá řešení a realizace. To, co se řeší nyní kolem sportu je jen důsledkem další bezradnosti. Navíc, dlouhodobě není řešeno ani to, co mělo už být dávno v souvislostech městských sportovišť a jejich okolí uděláno! Z jakého prostředí vyrůstají a jak jsou dostupná stávající městská sportoviště? Jde ještě mluvit o sportu, když související věci ničí město? Z čeho vyrůstá umění v Chrudimi? Jaké okolí má chrudimská ZUŠ a jak vypadá? Z čeho vyrůstá vzdělanost v Chrudimi a jak to vypadá kolem škol? Vše se rodí z obludných baráků a parkovišť, začíná to vypadat jako jedno veliké panoptikum, ve kterém lidi už dávno díky jejich pýše a nešetrnosti opustila hrdost k jejich městu. 

Portfolio firmy Jak bych TO dělal já, kdybych TO uměl : letní kino a jeho rozdělení na parkoviště a to ostatní, okolí ZUŠ dotvořené parkovištěm, návrh nových parkovišť v ploše předpokládané zeleně u Tesca . . . Vždyť dělat město je tak jednoduché, umí to každý, vždyť v tom městském chlívě žijeme. A když už politici zahalí město do hal, silnic a parkovišť, tak není problém množit parkoviště do ploch zeleně územního plánu. To je přece městská specialita. A mimo jiné, když už si kolem města budeme stavět parkoviště nová, budeme snižovat stání uvnitř města? Bude možné konečně zničené prostory a město začít smysluplně obnovovat uvnitř? 

Politici by měli vzít nejdřív gumu a vygumovat po sobě z města a kolem něj svinčík, který nadělali, a potom si teprve ořezávat tužky a brát si je do ruky.


odkazy na zdravé město:

http://prostorprochrudim.cz/clanek/o-deseti-problemech-mesta.html

http://prostorprochrudim.cz/clanek/zdrave-mesto-%E2%80%93-otevreny-dopis-ministerstvum-cr.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!