témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Chrudimský TERMINÁL - o zpovědi stavebních cedulí a o chrudimské radniční tečce

Veřejnost naštěstí netuší, o čem informují cedule na stavbě chrudimského terminálu . . .


Lidé většinou nemají žádné tušení o tom, o čem jim vyprávějí informace na stavebních cedulích. Vidí většinou pár jmen pachatelů projektu, nebo jeho suchý popis. Ale tyto cedule vyprávějí celý dlouhý příběh a veřejnost by ho měla znát, když už byla z dění vyloučena. Cedule rovněž informují o problematice Chrudimského KNOW-HOW nekvality rozvoje města, které bylo zveřejněno v předešlém příspěvku. Takže krátké rozjímání nad cedulemi informujícími o stavbě Terminálu.


CEDULE č. 1 – INFORMACE O STAVBĚ

Cedule informuje, či lépe řečeno ujišťuje veřejnost, že opravdu není žádnou náhodou, že prostor před nádražím řeší bez odpovídajícího formátu zadání veřejné zakázky staré známě firmy.

Jak se můžeme z informačního panelu dozvědět, jde o firmu DI PROJEKT s.r.o. Tato firma se dle vlastních referencí specializuje na projektování dopravních a inženýrských staveb. Pokud se podíváme na činnost této firmy, stihla už zničit jak navazující prostor kolem nádraží, tak zbytek ulice Čs. armády ke kruhové křižovatce na Masarykově náměstí. V referencích firmy ostatně zničená ulice figuruje jako jedna ze stěžejních zakázek, protože “kvalitním“ dílem je třeba se lidem pochlubit . . .

Dále jde o firmu ATELIÉR POLÁČEK, která se kromě rekonstrukce smuteční síně, podílela na participačně zprzněném a architektonicky zpackaném projektu letního kina, kde ji firma ANO-fert a její promítačky tahaly ruku a která nyní zastřešuje i projekt chrudimského terminálu! Nejde o projektanty, ale o kresliče, kteří nejdříve půlku plochy za muzeem na přání jedněch chrudimských politiků proměnili v parkoviště, aby po zpackaném dialogu s veřejností vše nakonec v tichosti a bez lidí a s jinými politiky konečně dovedli k fakturačnímu konci, aniž by dodnes s politiky pochopili, kde má konglomerát baráků muzea, besedy a banky nádvoří!

Takže kolonku “Projektant“ máme narychlo přečtenou. Cedule lidem zcela otevřeně říká, že chrudimský politik a nefungující městský architekt nechtějí znát a zcela záměrně nepožadují možnosti kvalitnějších a lepších řešení tohoto klíčového území vstupu do města. Sdělení vcelku smutné.

 

CEDULE č. 2 – REKLAMNÍ CEDULE ZHOTOVITELE

Na ceduli informující o stavbě máme kolonku “Zhotovitel“. Zhotovitel má však i své reklamní cedulky, aby byl vidět. I tady nesmí chybět stará známá firma MATEX HK z Hradce Králové. Firma se podílela na změně geologické minulosti uličních prostorů pod nádražím. Dělala “hezčí a kvalitnější“ ulice i jinde po městě. Je to firma produkující po Chrudimi šablonovitě typizované realizace, které mají ke kvalitnímu veřejnému prostoru ulice hodně daleko.

 

MEZIKAPITOLA - INTERMEZZO

Zde je možné vsunout kapitolu o trojité náhodě. Je možné, že Bozi mají několik podob a nezřídka jsou trojjediní. Mají to křesťané, měli to Egypťané a má to i Chrudim. Je opravdu záhada a náhoda, když prostor před nádražím řeší tato trojjediná firma? Když už v Chrudimi politik a jeho městský architekt nechce a nepožaduje lepší řešení, řeší se věc kamarádsky ke všeobecné spokojenosti. V Chrudimi je kamarádská a bratrská a klientelistická firemní spolupráce stále nade vše. Radnice pracuje na rozvoji mezilidských a firemních vztahů. Někdo může věřit v Bohy, jiný na náhody, někdo na klientelismus. Jistotou je, že v Chrudimi je stále z čeho vybírat. Cedule informují veřejnost o tom, jaké politiky si veřejnost volí, jaké politiky si platí a jakého si platí architekta města. Cedule informují veřejnost o finanční spoluúčasti na dalším zpackaném projektu města. 

 

CEDULE č. 3 – BILLBOARD S INFORMACEMI O PROJEKTU

Tento billboard lze vnímat jako lživou reklamu. Informuje o tom, že nejde o žádný terminál. Je opravdu budován kvalitní a regionální dopravní UZEL? Ani omylem!!! V neposlední řadě jde o dotace. Takže pro všechny nevěřící citace z billboardu: Předmětem projektu je výstavba dopravního terminálu, který lze svými parametry zařadit do odpovídající kategorie přestupního uzlu dle ČSN 73 6425-5. Projekt zahrnuje úpravu návazné silniční infrastruktury, zastávky a točnu MHD, parkoviště pro osobní automobily vč. typu stání P+R a K+R, stání pro jízdní kola B+R+, moderní informační systém, veřejné osvětlení, úpravu veřejného prostranství.“ Dodávat asi není třeba nic.

 

RADNIČNÍ PECKA – CHRUDIMSKÝ ZPRAVODAJ 11/2019

To, co bylo uveřejněno v Chrudimském zpravodaji (11/2019) vnímám spolu s částí chrudimské veřejnosti jako velmi nevhodné. Celý projekt byl až do konce neveřejný a ryze klientelistický, nebo řečeno jinak, v celém projektu je až moc náhod. Radnice si na konec z lidí udělala parádní srandu. Chce po nich nápis na kašnu z mramoru! Tento způsob srandy není dobrý. Radnice by si měla uvědomit, z čeho je placená.

 

ZÁVĚR

Místo toho, aby šutrák pohltil slovo lidí, měli by politici raději lidem tuto kauzu vysvětlit. Tento způsob řešení takto významné veřejné zakázky, až po tuto zbytečnou radniční tečku zcela jasně dokumentuje to, proč město nemá kvalitní řešené veřejného prostoru. Lidé v Chrudimi dostali akorát možnost svou blbost vytesat na věčné časy do kamene na paměť svým dětem a potomkům . . . .

Lidé chodící kolem cedulí před nádražím by měli přemýšlet nad tím, co se jim politici snaží sdělit. Cedule informují o KNOW-HOW nekvality rozvoje města a informují o tom, jak tato strategie v praxi funguje. Smutnou a nevkusnou tečkou je pak výzva radnice vytesat nějaké lidské moudro a nadčasové sdělení do nadčasového kamene. Za nápis na kašnu by se nemělo takhle okatě schovávat ohromné selhání, ke kterému v této kauze došlo. Má se selhání neustále tolerovat? Má mít město nekvalitní veřejný prostor? Proč se politici bojí transparentních a neklientelistických formátů veřejných zakázek? Jako naprostá ironie mi přijde pán s posledním slovem výběru nápisu na kašnu. Ale kdopak si třeba vybral pána a jak se tento pán k zakázce dostal? O náhodách toho bylo řečeno už dost, takže raději KONEC.


reference DI PROJEKT s.r.o.:

http://www.diprojekt.cz/?page_id=14

 

reference ARCHITEKT:

http://www.atelierk2.cz/cs/atelier/

http://www.atelierk2.cz/cs/projekty/vyuziti-uzemi-letniho-kina-v-chrudimi

 

odkazy:

https://prostorprochrudim.cz/clanek/chrudimsky-terminal-aneb-o-cem-se-radeji-nemluvi.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/terminal-verejne-dopravy-chrudim.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/terminal-verejne-dopravy-chrudim-2.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/jak-bude-vypadat-novy-terminal-verejne-dopravy-v-chrudimi-.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/masarykovo-namesti-blbci-v-politice-a-chrudimske-know-how.html


Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!