témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Voda v urbanizmu Chrudimi je stále vnímána jako veřejný nepřítel

Voda neteče jen z vodovodního kohoutku, voda pro lidi přestala být součástí města a krajiny


Tématem dnešní doby je voda. Nejde pouze o deprivatizace a podobné věci. S vodou souvisí naše vnímání města a krajiny, a to je i po roce 1989 zoufalé. Krajina není stále cíleně a smysluplně obnovována. Lidé v Chrudimi se od vody záměrně odřízli a voda, kdysi doslova osa městského života, zmizela z města a byla totálně upozaděna. Nábřeží kolem ul. Na Ostrově připomíná stoku, bylo zničeno, je součástí obludné městské dopravní stoky, je nebezpečné a hnusné.

U nábřeží kolem ramen Chrudimky od muzea přes Ptačí ostrovy ven z města, politici naprosto cíleně a dlouhodobě sabotují jeho lepší podobu a především prostupnost. Na této skutečnosti nic nemění odbahnění části náhonu a řeky.

Jedinou věcí posledních let zůstává chrudimský náhon, který se stal ekologickou hříčkou, ta převážila nad vnímáním technického a kulturního dědictví, které tu bylo stovky let, a které už nikdo nechtěl udržovat.

Voda není jenom ta, která teče z kohoutku. Voda byla součástí urbanizmu města a součástí života jeho obyvatel, byla součástí krajiny, byla každodenností. Postupem doby byl vztah k vodě cíleně zlikvidován, vazby byly zpřetrhány. Ovšem, voda nemá jen přívětivou tvář, což dokládají povodně, přívalové deště, vichřice a vůbec přírodní pohromy.

Problémem je, že dnešní člověk se stále vůči vodě vymezuje, zapomněl s vodou a vedle vody žít, stále ji vytěsňuje ze svého okolí. Tohle je i roky ba desítky let trvající příběh Chrudimi, která absolutně tento fenomén zatím nedokáže pobrat, uchopit a nedokáže s ním pracovat. Smutné je, že za ta desetiletí město nemá žádnou vizi, jak s vodou a vedle vody žít. Kousek odbahněné řeky či kousek vydlážděného nábřeží nelze jako vizi či koncepci označit. Navrch ve městě mají buď zničená či neprostupná nábřeží a břehy.

Je škoda, že lidé v Chrudimi žijí vedle schované řeky a že tenhle stav přijde politikům stále normální. Třeba jednou děti budou obdivovat krásná nábřeží či krásnou přírodu kolem vody, když budou moci kolem řeky a jejích ramen téměř celé město projít . . .

 

odkaz:

https://novinychrudim.cz/2018/09/25/ministr-brabec-a-kandidat-na-starostu-pilny-otevrou-v-mestskem-kine-mimo-jine-i-tema-deprivatizace-vody/

https://prostorprochrudim.cz/clanek/voda-ztracena-osa-mestskeho-zivota.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/z-chrudimi-podle-vody-do-hamburku.html

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!