témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Sportovní areál na Tyršově náměstí na cestě k novému začátku?

Jak se chová radniční firma, která chce utratit 150 000 000 CZK


Starosta při psaní úvodníku do prosincového Chrudimského zpravodaje 2020 měl zase svůj den. ANO čtení o adventním a předvánočním čase omrzí. O čem byl úvodník? O firmách. Starostova slova byla možná úvodníkem ke článku uvnitř zpravodaje “Sportovní hala na cestě k novému začátku“. Úvodník možná hezky dokreslil toto nosné téma z perspektivy fungování úřadu jako firmy. Co se tedy změnilo v Chrudimi od listopadu roku 1989?

 

Starosta a jeho firmy jsou příkladem “dobré“ praxe. Manýry z “úspěšné a kvalitní“ praxe přešly ze soukromého sektoru do sektoru veřejného, tedy do způsobu zadávání veřejných zakázek města. Tato praxe je popsaná v materiálu, který šel v listopadu 2020 do zastupitelstva. Firma ANO a Piráti nejen, že dotahují nekvalitní zakázky bývalého vedení, ale přijali letité chrudimské know-how jejich zadávání a dále ho rozvíjejí. Jde o projekty typu Masarykovo náměstí, přírodní památky Ptačí ostrovy, nádražní brownfield – tedy terminál, nábřeží se sportovišti u řeky včetně sjezdu apod. Jde o projekty klientelistické, někde korupční, zastaralé, mající špatné zadání, o projekty neschopné řešit smysluplně jedno území a věci v něm.

Sportovní areál na Tyršově náměstí se řeší projektově přibližně od roku 2011. V roce 2014 proběhla zpackaná architektonická soutěž bez jakékoli odpovědnosti, aby si následně veřejnou zakázku zadali sami porotci a halu na politickou objednávku vyprojektovali u Chrudimky.

V roce 2020 se sportovní areál pod novým vedením začal projektovat podle parkoviště, pak podle šatny a haly, jak o tom informuje důvodová zpráva do zastupitelstva a studie proveditelnosti “Přístavba a rekonstrukce sportovní haly Chrudim“, která se ani neobtěžuje celý areál řešit a neví co s ním. Parkoviště na místě sportoviště už bylo klientelisticky zadáno firmě DI-PROJEKT, která toho v Chrudimi má na svědomí už dost. Veřejná zakázka na projekční práce na stavbu v předpokládané hodnotě téměř 150 000 000 CZK proběhne samozřejmě z ruky. Vedení města ji udělilo firmě Projekce CZ s.r.o. Firma ANO s Piráty, strany ohánějící se bojem proti korupci, klientelizmu a všemu možnému ukázali na větší samostatné zakázce další příklad “dobré“ praxe.

 

Je třeba vrátit se k úvodníku starosty. ANO, dá to určitě ještě hodně práce, než v Chrudimi skončí “doba temna“. Změnilo se něco od roku 1989? Nežije Chrudim stále v devadesátých letech? Jaké je chrudimské radniční know-how? Nerozvíjí radnice jen know-how starého vedení? Jaké je, chrudimské radniční podnikání? Jakou má chrudimská radnice přidanou hodnotu? Nepřipomíná radnice zmiňovanou montovnu? Bude i doba v roce 2021 pokračováním politické úrovně dob předchozích? Vyloží někdy z podpalubí Piráti náklad koblih firmy ANO a opustí v letech následujících nastavený kurz bahno? Kobliháři z firmy ANO-fert by nejraději řídili stát, úřady, všechny a všechno jako firmu. Pokud lze starostovo úvodníkové opojení firmami vztáhnout na chrudimský úřad, funguje tahle firma (alespoň co se týká těchto a podobných zakázek) zatím velmi špatně. Kam se hrabe montovna se svým know-how a nulovou přidanou hodnotou. Jediné, co zůstává, jsou zmíněné vyšší mzdy pro šéfy radniční firmy, na které se lidé skládají. A nutno hned dodat, že lidi, co tyhle šaškárny platí, to zatím moc nezajímá.

 

ps:

Jak to vypadá, když se špatné praktiky a formy soukromého podnikání přenesou do veřejného prostoru a veřejných zakázek? Pokud se někdo rozhodne utratit za barák 150 000 000 CZK osloví nejlepší z profese, nebo aspoň lepší průměr se zkušenostmi, aby si mohl vybrat z nejlepších nebo aspoň kvalitních řešení, nikoli pouze z řešení jednoho a ještě špatného, bez koncepce, které ani neřeší celý barák a celý prostor. Jen málokdo by si nechal barák za 150 000 000 CZK dělat (navrhnout) první firmou na kterou natrefí, nebo firmou, která v sousedství už něco zničila. Rozhazovat za nekvalitu s výsledkem ve hvězdách si netroufne ani hodně silný developer nebo jiný podnikatel. Rovněž jen málokterý soukromník či developer začíná stavět v cenném urbanizovaném a zastavěném území v centru města podle venkovního hřiště, které proměnil předtím na parkoviště, podle šaten a jiných věcí v interiéru, aniž má jasno o baráku a navazujících plochách. Jen málokterý developer v centru města bude stavět, aniž tuší, co se zbylou a volnou třetinou celé plochy sportovního areálu (přes 2 200m2), netuší možnosti jak ji oživit, zhodnotit, zkvalitnit, urbanizovat, nebo ekonomicky zužitkovat. Těžko si představit developera, který se má rozhodnout nad podobnou nicneříkající studii proveditelnosti, která raději řadu věcí v areálu vůbec neřeší. Těžko představitelných věcí je v této zakázce nepočítaně. Všechny těžko představitelné věci jsou možné u veřejných zakázek a ve veřejném prostoru i proto, že je platí všichni lidé.

 

odkazy:

https://prostorprochrudim.cz/clanek/sportovni-areal-tyrsovo-namesti-%E2%80%93-klientelismus-v-primem-prenosu.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/pristavba-a-rekonstrukce-sportovni-haly-chrudim-%E2%80%93-pripravuje-se-dalsi-nekvalitni-projekt-mesta.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!