témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Pohádka o jednom parkovišti

Ekologie po chrudimsku


Dobrý den milé děti. Asi to víte, Chrudim je Zdravé město. O to se starají politici. Politiky najdete občas na radnici. Jsou mezi nimi i učitelé. A tady může začít náš příběh.

To vám byl třeba učitel, který hned co vstoupil do politiky udělal si vedle keramické pece parkoviště. Parkoviště pod stromy pro všechny vaše rodiče. Takový rodič to nemá vůbec lehké. Pořád někam musí jezdit a pořád chvátá a něco nestíhá a navíc, když se narodíte, tak se rodičům už scvrkávají nožičky i mozeček, zkrátka scvrkává se celý člověk. A to je také jeden z důvodů, proč okolí vašich škol vypadá tak hnusně a nebezpečně. Takový scvrklý rodič není propojen jenom s vámi, ale především se svým autíčkem, které tahá pořád někam s sebou.

Jiný velký učitel vám teď postavil parkoviště u lesa. Asi se zeptáte proč? To je proto děti, protože do lesa se dneska, ostatně jako všude a za vším, jezdí už jen autem. A k tomu prý logicky parkoviště potřebujete. I takový les můžete poznávat z auta, můžete hledat houby z auta, můžete si z auta vylézt na strom, můžete z něho plivat, tahat veverku za ocas, koukat na zvířátka, nebo sbírat houby, šišky, dřevo, zkrátka auto v lese je naprosto přirozená a potřebná věc.

Ono je totiž fuška zajistit les bezpečnou procházkou z města a ze školy, nebo projížďkou na kole. To vám trvá desítky let a co myslíte? Uhádly jste - nejde to! Tak si budete jako váš tatínek s maminkou vozit zadeček, protože nejjednodušší je udělat parkovišťátko na zelené louce. Takže co to je ekologie děti? Je to parkovišťátko, na které se dostanete autíčkem. Ekologie je autíčko. A proto i celé město vypadá jako parkovišťátko, a proto se i všude po městě jezdí autíčkem, i když se jezdit nemusí. Tomu všemu se říká ekologie. I vy v Chrudimi k návštěvě kousku nedalekého lesíka potřebujete autobusík nebo autíčko, jinak byste nebezpečnou cestu nemusely přežít. Do lesíka se za desítky let totiž jinak než autíčkem nedostanete. Zažila to maminka s tatínkem a až vy budete mít děti, možná to zažijí také. Třeba i vašim dětem připravíte tento nevšední zážitek.

A víte děti, kdo je největší ekolog. No přece pan prezident. Ne major Zeman, ale Miloš Zeman. Pan prezident nejezdí jen za kamarádem soudruhem carem Putinem do Ruska, nebo za jiným kamarádem do Číny, ale hrozně rád jezdí do Kvasin, kde se nechává fotit s autíčky. V Kvasinách se děti montují autíčka. A celé Čechy začínají Kvasiny už připomínat. Čechy jsou montovničkou plnou nejrůznějších hal, jenže učitel i rodiče vám poví, že pořád máme těch hal a autíček a hračiček a vůbec všech těch ostatních věcí kolem sebe málo. Rodiče vám kupují kopce zbytečných hraček, a když ne z lásky tak proto, abyste jim nelezly, vy syčáci (neplést se slovem syčet) na nervy. Sobě si rodiče také pro radost kupují hračky. Bohužel výrobce jim už nedává návod, jak je ve městě a v krajině používat. Z výrobní linky tak slézají autíčka jménem připomínající třeba medvídka, který bydlí u Aljašky na ostrůvku Kodiak. Uvádí se, že průměrná hustota medvídků je 285 jedinců na 1 000 km2. Ale nic se nebojte, v Českých městech a zdejší krajině je výskyt daleko větší. Podívejte se třeba na Chrudim, na okolí vašich škol, na ulice města a ani takový les za městem není dneska výjimkou. Kdysi se tomu říkalo jednoduše bordel.

Byl jsem se za vás, milé děti, na parkovišťátku podívat. Když totiž někde uděláte parkovišťátko, hned je plné autíček. To platí i ve městě i v okolí těch vašich škol. Parkovišťátko je jako magnet na autíčka. Autíčka se totiž přemnožila a žádné parkovišťátko jim stačit nebude. Maminka s tatínkem si autíčka pěstují jako kočičky a pejsky a čím víc jich mají, tím lépe, tím jsou šťastnější. Ale kromě kol od autíček jsem tu obyčejné kolo neviděl. Přitom jsou tu stojany na kola a taková stříbrná věc na jejich foukání a mytí a Bůh ví na co všechno, možná se na té stříbrné skříňce dá i po tom parkovišťátku jezdit. Aby těm autíčkům nebylo na parkovišti smutno, jedno obyčejné kolo jsem přece jenom nakonec sehnal a vyfotil, abyste viděly milé děti, jak takové kolo vypadá. Je fuška mít pěkné město a jeho okolí, ale nic se nebojte, učitelé ať už ve škole, nebo v politice vám ho zajistí a ještě vám řeknou, že to je ekologie. Takže co je ekologie? Ekologie je autíčko a parkovišťátko a pokud vám bude někdo říkat něco jiného, tak mu nevěřte, nebo se zeptejte svého učitele. A tak i tahle pohádka o ekologii a učitelích může konečně skončit. 

 

ps: Věnováno památce odcházející radnice, která za desítky let své činnosti dokázala dopravou zničit město a místo bezpečné a příjemné cesty na Podhůru tady akorát udělat parkoviště. Je ostuda, že sem dodnes děti musí vozit na školní výlety autobusy, protože sem nemají z města jak dojít, ani dojet třeba na kole či bruslích. Je ostuda, jak vypadá okolí všech chrudimských škol. Působení učitelů v Chrudimské politice je víc než smutné.

 

odkazy:

https://prostorprochrudim.cz/clanek/je-cyklostezka-na-podhuru-zbytecna.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/podhura-aneb-jak-si-vychovame-deti.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!