témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

GALERIE POD ŠIRÝM NEBEM MĚSTA – BETONOVÉ BAROKO NEBO SPITFIRE S MOTÝLÍMI KŘÍDLY?

MUBAHO – nabízí chrudimské muzeum barokních hoven víc než průmyslový areál JHV?


Galerie pod širým nebem – jaký bude její další příběh v Chrudimi?

 

Starosta Pilný dává s radními do veřejného prostoru města Chrudim a do klášterní zahrady trapné výdusky. Betonové sochy, které když zrovna nekvetou cementovými květy mají prý lidem připomenout barokní umění. Jiná města aspoň řeší umění ve veřejném prostoru, nebo cesty k jeho nalezení hledají. Umění nemusí končit v dimenzích veřejných prostranství měst, může být součástí soukromých projektů, areálů, součástí největší galerie světa, kterou je krajina. Podobně je to s financováním. Podobně mnohovrstevnatá je problematika děl ve veřejném prostoru.

 

Nedaleko od Chrudimi, v nedalekých Rosicích nad Labem je firma JHV, která spolupracuje s Davidem Černým. Jde třeba o sochy typu londýnského autobusu - London Booster, Kafkovu hlavu, sochu Brouka. Jde o sochy, které mají přistát na fasádě opraveného obchodního domu Máj v Praze v podobě stíhaček Spitfire s motýlími křídly.

 

Londýnský autobus the London booster se hýbe, posiluje, klikuje. Dopravní lobby, nadužívání a neschopnost používat auto připíchlo Porsche 911, které se mění v brouka, špendlíkem do entomologické sbírky. Kafkovi se ze současného dění točí hlava. Zatímco betonové barokní sochy v Chrudimi kvetou.

 

Socha Spitfire s křídly motýla je vidět v areálu firmy JHV v Rosicích nad Labem. Člověk si o sochách pana Černého a především o dění kolem nich může myslet jako o jiných věcech světa co chce. Ale pořád lepší než trapné betonové výdusky obsazující veřejná prostranství v Chrudimi. Jaké je umění ve městě Chrudim? Jak vypadá umění v jeho veřejných prostranstvích? Flowering concrete Sculpture line? Možná by radní měli přestat trápit obyvatele i veřejná prostranství a výdusky si odnést na své zahrádky spolu s ostatním podobně kvalitním uměním města. V Chrudimi je klid, žádné debaty, žádné: „Jděte do prdele! Vy jděte do prdele!“

 

Zatím, co z Rosic nad Labem do Prahy letí Spitfire, aby tam svými motýlími křídly rozvířil prach sedající do veřejného prostoru metropole a na šálky kavárenských intelektuálů, v Chrudimi děkují obyvatelé vidlákům na radnici, že betonovým barokním “uměním“ obohatili z peněz poplatníka veřejná prostranství města, aby mohli společně počkat, až jim betonové výdusky vykvetou cementovými květy. V Chrudimi zatím kvete blbost. K tomu slouží i chrudimské MUBAHO – Muzeum barokních hoven.

 

V Praze by měli vyhlížet delegaci chrudimské radnice, potom co by třeba sochy na Karlově mostě nebo v jiných venkovních galeriích vykvetly, by diskuse nad uměním ve veřejných prostranstvích konečně možná nabrala tu správnou podobu, směr a grády.

 

Baráky, stavby, obce, města, veřejná prostranství a krajinu utvářejí od nepaměti běžná užitková, řemeslná, umělecká díla, sochy, díla doprovázející člověka, jeho každodenní potřeby, jeho kulturu, život, životní styl, díla vytvářející napříč věky ohromnou venkovní galerii pod širým nebem dostupnou všem, zároveň ovlivňují tyto prvky kvalitu prostředí, kvalitu veřejných prostranství, jednotlivá místa, ale i krajinu. Jakým směrem se ubírá Chrudim? Chrudim quo vadis?

PS:

JAK VYPADÁ CHRUDIMSKÝ GESAMTKUNSTWERK - UMĚNÍ POD ŠIRÝM NEBEM VE VENKOVNÍM VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ - VENKOVNÍ GALERII - MĚSTA CHRUDIM VE 21. STOLETÍ? KLÁŠTERNÍ ZAHRADY / BRUSEL / SV. ANEŽKA PŘEMYSLOVNA . . .

CENTRUM PARDUBICKÉ VENKOVNÍ GALERIE TVOŘÍ SOCHA, KTERÁ VYROSTLA NA SLAVNOSTNĚ ODHALENÉM ZÁKLADNÍM KAMENI J. V. STALINA, V DOBĚ LEPŠÍCH ZÍTŘKŮ, KDE ZÍTRA ZNAMENALO JIŽ VČERA, SE SOVĚTSKÝM SVAZEM NA VĚČNÉ ČASY, KOMUNISMUS NÁŠ ZÍTŘEK, SOVĚTSKÝ SVAZ MÍROVÁ HRÁZ, JEZTE RUSKÁ VEJCE – VEJCE NAŠICH PŘÁTEL. PŘÍMO V CENTRU PARDUBIC MAJÍ SOCHU STALINA PŘEKABÁTĚNOU DO TZV. PAMÁTNÍKU OSVOBOZENÍ NA NÁMĚSTÍ REPUBLIKY. Všem pardubickým obyvatelům, politikům, úředníkům, kavárenským i mimo kavárenským intelektuálům to přijde zcela normální. Kus od pardubického Stalina se v Rosicích nad Labem připravuje na odlet do Prahy díky autorovi diskutovaný Spitfire s motýlími křídly. Pardubický Stalin v kabátě Rudoarmějce nechává lidi v Pardubicích v klidu. Kolik rozměrů a tváří má umění? 


Odkazy:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/stihacky-s-motylimi-kridly-na-prazskem-maji-cerny-zamer-konzultoval-s-autory-stavby-kuratorka-348410

https://www.youtube.com/watch?v=GmztD1Q50Yg

https://www.david-cerny-tour.com/

https://www.artscape-norway.eu/

http://www.sculptureline.cz/

http://www.umenivemeste.cz/

aj.

 

https://prostorprochrudim.cz/clanek/nejvetsi-galerie-sveta.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/mubaho-chrudim-%E2%80%93-muzeum-baroknich-hoven.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/zapomenuta-a-ztracena-mista-bez-duse-zivota-a-myslenek.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!