témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Chrudimský terminál, aneb o čem se raději nemluví

Proč je veřejný prostor v Chrudimi dlouhodobě hnusný problém?


Informace

Je až k nevíře, jak se v Chrudimi informuje o stavebním počinu, jakým je stavba terminálu. Dejte si práci a srovnejte si publikované a přebírané informace.  Deníky a noviny převzaly bezmyšlenkovitě článek tiskového mluvčího radnice Aleše Prokopce. Nelze se tomu však divit. Jedny noviny jsou agitkou firmy ANO a starosty Pilného, druhé noviny jsou reklamním plátkem developera Kušty a do propagandistického plátku radnice (Chrudimského zpravodaje), se pravda moc nehodí, architekt města opakovaně informačně spí . . . Ani jedny noviny se nedokázaly nad problematikou odpovídajícím způsobem zamyslet.

 

Kdy informovat veřejnost?

Důležité je načasování, kdy veřejnost informovat. Chrudimsko specialitou je informovat veřejnost po výběru dodavatele stavby! Hlavně aby veřejnost byla hned od počátku na plánování veřejných prostorů města vyloučena! Jde o vážné pochybení, ale komu to vadí. Bravo radnice! Bravo architekt města! Začíná další realizace projektu, o kterém záměrně a dlouhodobě veřejnost nic neví.

 

Uvažovat samostatně?

Pokud se lidé dokáží zamyslet nad touto zakázkou sami, možná poodhalí, proč   realizace posledních let plodí ve městě hnusné a přežité veřejné prostory. Tento web o této problematice opakovaně informoval. Vidět do budoucnosti možná znamená umět trochu analyzovat současné chyby.

 

Postupy chrudimských radničních opravářů

Chrudimští radniční opraváři vyrukovali s dalším “hodnotným“ projektem, aby opět trochu potrápili veřejný prostor města. Proč byly z dění záměrně vypuštěni jiné architektonické ateliéry a zpracovatelé? Veřejnosti nebyly představeny jiné, a především lepší možnosti rozvoje území a lokality. Nejde o náhodu, i v tomto případě jde o cílený záměr města! Začíná se realizovat další upachtěný projekt spíchnutý v tajnosti “odborníky“ na městě a jejich architektonickými a stavebními přisluhovači. Vždyť jde jen o zakázku za několik desítek miliónů. Tak o co jde? Radnice jasně lidem vzkázala, že pro Chrudim to stačí! Chrudimská bezkoncepční salámová metoda navrhování a realizace veřejných prostor města se v plné parádě uplatnila i zde. Rozdělit území a pak to nějak bez odpovídajícího formátu zakázky plichtit.

 

Opravdu to nejde jinak?

V Chrudimi to zatím probíhá tak, že firmy, které zpackaly už spodní část přednádraží a ul. Čs. armády, to dopackají celé. Podobné projekty nástupních prostor měst, terminálů, významných veřejných prostor se řeší a zadávají už dávno trochu jinak. Ale o tom jsem toho napsal už habaděj. Jen pitomec totiž nepožaduje výběr z kvalitnějších řešení. Nástrojů, jak názory na rozvoj a podobu území získat je dneska celá řada, od mezinárodních urbanisticko-architektonických soutěží po workshopy, po jiná zcela otevřená či vyzvaná zadání. Stačilo se trochu potrápit, vyprdnou perfektní zadání, sesbírat podněty od aktérů v území včetně veřejnosti a třeba vyzvat tři nebo pět renomovaných ateliérů. Stačilo zkrátka postupovat jinak a možností jak, je celá řada.

Rovněž vytvořit v Chrudimi kvalitní zadání je problém. Stačí vzpomenout na sportovní halu. Špatné zadání za účasti architekta města, který nakonec halu projektoval sám! Tohle nejsou náhody! Stačí rovněž vzpomenout na zpackanou participaci nad letním kinem. Participace a celý projekt připomíná špatný film. Stačí vzpomenout na zničenou Kopanici, i když město mohlo, nehájilo v době před kopnutím do země veřejný zájem, nekomunikovalo aspoň ze slušnosti developerský projekt s veřejností, nedalo podmínky, nepožadovalo varianty lepšího řešení při zachování funkce bydlení. Stejně tak dopadlo Masarykovo náměstí a slavný projekt ŘSD. Stejně tak dopadne Palackého. Nějak se ty problémy kupí. (Mj. ŘSD ani SUS nemůže podle silnic plánovat veřejný prostor města! Tohle může říct jen chrudimský politik, nebo starosta Pilný! Režii mají mít v ruce právě politici! Chrudimský zpravodaj 10/2019, Úvodník)

 

Architekt města

Vypadá to, že Chrudim nemá ani architekta města. Nechci rovněž rozebírat fungování či nefungování zodpovědného odboru města. To, co se za poslední desetiletí děje v Chrudimi ve veřejném prostoru už dávno bije do očí tak, že to jednoduše nejde přehlížet. I v případě přednádraží architekt města pochybil a ani v tomto případě to není pochybení bezvýznamné.

 

Kamarádství a tendr, nebo raději thunder

Když se člověk podívá na zpracovatele projektu a realizační firmy, tak jde o tandem, který už zničil první část ulice Čs. armády a část podnádraží. Chrudim sází na staré “osvědčené“ firmy. Dokud se něco nestane, kvalita chrudimského veřejného prostoru bude dál stejně otřesná jako v minulosti. Zbývá než závidět jiným městům a obcím. Chrudim by místo podobných kamarádských tendrů potřebovala thunder, thunderbolt . . . Tendry odpovídají salámové metodě práce s územím a s navazujícím okolí. Rozkrájet lokalitu na plátky salámu, důležité souvislosti, vazby a okolí území raději neřešit.

 

Když radnice chrochtá

Komické dneska rovněž je, jak starosta Pilný chrochtá nad realizací projektu blahem. Pokračuje se vesele ve vyjetých kolejích exstarosty Řezníčka, Čechlovkého a bývalého vedení města. Jak bylo řečeno, veřejný prostor se řeší bez veřejnosti a bez lidí, bez pečlivě a pregnantně formulovaného zadání, řeší se bez odpovídajícího formátu výběru nejkvalitnějšího zpracovatele projektu, tedy bez možnosti výběru z kvalitních variant návrhů, řeší se bez odpovídajícího PR, tedy od počátku v tajnosti, aby vše vylezlo, pokud možno až po výběru dodavatele. Vítejte v chrudimském smradu, který desítky let dusí jeho veřejný prostor. Dneska tento nevyvětratelný smrad víří firma ANO, Piráti a Chrudimáci.

 

Když Zahrádka vyrukoval se zahrádkou

Hlásná trouba firmy ANO a starosty Pilného Noviny Chrudim redigované bývalým policistou Zahrádkou napsaly v článku “Největší jizvou na tváři přednádraží jsou už desítky let opilci . . . “, že prostředí vychovává. ANO – prostředí vychovává. Jenže pane Zahrádko, vůbec nejde o zahrádku před hospodou, problémy jsou úplně jinde. A co vlastně chtěl pan Zahrádka lidem říct? Že se někde chystá změna provozovatele?, že se chystá válka pivovarů?, že firma pana Pilného má za lubem ještě něco jiného?, že se veřejný prostor ve městě konečně bude řešit jak má, ve všech jeho urbanistických, architektonických, dopravních a jiných souvislostech?, že si konečně na radnici vyvětrají desítky let hromaděný smrad? ANO, odstrašující jsou zaběhané postupy města a jeho vedení včetně architekta města. Na tohle ani klienti zdejšího restauračního zařízení nemají. Ostatně málokdo z nich taky vyhodí nezodpovědně přes šedesát dotačních míčů do veřejného prostoru.

 

Místo závěru

Chybí odpovídající formát a způsob zadávání veřejných zakázek na významný veřejný prostor města! Chybí jiná, lepší a kvalitnější řešení! Chybí kvalitní zadání! Chybí kvalitní návrh! (Tedy i realizace ve veřejné prostoru!) Chybí kvalitní řešení všech urbanistických, architektonických, dopravních a jiných vazeb! Chybí zodpovědné nahlížení na veřejný prostor města a jeho kvalitu! Tedy chybí změna pohledu na veřejný prostor města! Dlouhodobě městu chybí vyšší stavební kultura! Chybí analýza chyb, ke kterým došlo! Chybí odpovídající a včasné informace, medializace, odpovídající PR! Chybí odborné informace v regionálních a místních médiích! Chybí diskuze a participace nad veřejným prostorem! Chybí dobrý architekt města, současný opakovaně selhává! Chybí zájem chrudimské veřejnosti, která se o věci v prostoru města nezajímá a když, tak se je dovídá pozdě! Chybí politický zájem na kvalitním veřejném prostoru, nebo selhává a je nekvalitní jejich odborný poradní orgán! Chybí odpovídající název projektu, terminál veřejné dopravy je hodně a účelově “dotačně“ nadsazen! Chybí odpovídající hospodaření s dotačními penězi, peníze nejdou do kvalitního řešení veřejného prostoru! Samotnému (hnusně opravenému) nádraží a jeho objektům se dneska rovněž žádné kvality nedostává! Chybí toho hodně, ale lidé se to nedovědí! A co naopak v každé době nechybí? Samochvála vedení města . . . . .

 

odkazy:

https://novinychrudim.cz/2019/09/24/v-pristim-tydnu-zacne-stavba-terminalu-verejne-dopravy-snahy-o-rozvoj-lokality-tim-vsak-nekonci/

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/tiskova-zprava-stavba-dopravniho-terminalu-zacina-pristi-tyden

https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/chrudim-stavi-terminal-snahy-o-rozvoj-lokality-vsak-nekonci-20190925.html

https://www.chrudim.eu/assets/File.ashx?id_org=5429&id_dokumenty=10298

https://novinychrudim.cz/2019/09/26/nejvetsi-jizvou-na-tvari-prednadrazi-jsou-uz-desitky-let-opilci-podari-se-je-odsud-vystrnadit/

 

odkazy k tématu Veřejný prostor pro Chrudim:

https://prostorprochrudim.cz/clanek/terminal-verejne-dopravy-chrudim-2.html

https://prostorprochrudim.cz/clanek/terminal-verejne-dopravy-chrudim.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!