témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Příběh revitalizace Chrudimky, aneb o tajemném radničním projektování

Chrudim má dlouhodobé problémy s otevřeností radnice a projektů


Příběh, který zmínily Chrudimské noviny 23. října 2018 v článku “Kam se poděla vizualizace náhonu v Parku Střelnice?“ a který rovněž zmínily Noviny Chrudim i Chrudimský deník začíná řadu let nazpátek. Po projektu pátralo v minulosti víc lidí. Jenže tito lidé by neustále museli bombardovat úřad, politiky, jejich úředníky a radnici neustálými dotazy a znovu a znovu nadužívat zákon 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím.

Zakázka byla vyhlášena 21. 10. 2015. Lhůta pro podání nabídek na zpracování veřejná zakázky: Revitalizace ramene drobného vodního toku v Chrudimi – DUR, DPS byla v termínu od 22. 10. 2015 do 03.11.2015. Pořadí bylo následující: ŠINDLAR s.r.o. 919 600,00; Agroprojekce Litomyšl, spol. s r.o. 943 800,00; Sweco Hydroprojekt a.s. 980 100,00 (ceny s DPH).

Dne 15. 12. 2015 byla uzavřena smlouva o dílo. Předání projektové dokumentace ve stupni DUR do 31. 3. 2016, ve stupni DPS do 30. 6. 2016.

O tom, jestli byla před tím zpracována studie, se nic neuvádí, stejně jako o tom, zda byl projektový záměr před vyhlášením veřejné zakázky na zpracování DUR a DPS projednán s lidmi.

Jediným a zcela záměrným cílem radnice je vynechat lidi a veřejnost z procesu plánování a v tomto případě z procesu plánování zelených veřejných prostranství města. Tohle je přesně filozofie “Zdravé město“! Stejně jako město se zachoval i státní moloch - podnik Povodí Labe s.p. Takže lidi to celé platí, ale nemají nárok se cokoli dozvědět!!!

Naprosto trestuhodně opět selhal hlavní architekt města. Asi ho tyhle věci nudí, nebo nezajímají. On je ten, kdo je má medializovat a představovat veřejnosti. Z jakých peněz je tenhle človíček asi placen?

(Tyto postupy a projekty připomínají zničení Kopanice podnikatelem Kuštou. I tady politici zcela záměrně lidi neinformovali a rozhodli za lidi, kteří tuto podobu zástavby odmítli a kteří chtěli úplně jinou a kvalitní kulturu stavění než tento humus. Tady je situace jiná v tom, že odbahněním toho snad moc zkazit nejde.)

Jestli někdo na úřadu nezveřejnění argumentuje rozsáhlostí projektu jsou to kecy a podobní lidé nemají na úřadě či radnici už nic pohledávat. Navíc se dnes všechny projekty dělají digitálně a elektronicky a na webový portál je umí pověsit i malé dítě. V tomto případě by navíc podobné záměry už dávno měly mít své stránky či odkazy. Téma řeky Chrudimky je jedno z mnoha trestuhodně upozaděných témat města.

Člověk si mohl prohlédnout pouze nic neříkající plánek, který byl součástí výzvy k nabídce a rovněž následné smlouvy o dílo.

Od roku 2015, kdy město soutěžilo na zpracování projektových dokumentací mělo dost času to s lidmi probrat. Od června roku 2016, kdy měla být odevzdána prováděcí dokumentace mělo město rovněž dost času veřejnost s projektem seznámit. Projekt už měl být dávno vhodně představen a uveřejněn. Je povinnost na místě zveřejnit informace o realizaci a stavbě. Dnes je zcela běžné informační panely doplnit grafikou dávající představu území po realizaci. Jenže udělat to na stavbě, to je už hodně pozdě a dávno za pomyslnou čárou slušnosti.

Jde o další záměrně neveřejný projekt města. Toto chování města je korupční a lidé by jej neměli tolerovat. Problém rovněž je, že podobně utajených projektů radnice a “Zdravého města“ se záměrným vyloučením veřejnosti jsou desítky.

 

 

odkazy:

https://novinychrudim.cz/2018/10/21/v-parku-strelnice-byla-zahajena-revitalizace-nahonu-trvat-by-mela-do-dubna/

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/kam-se-podela-vizualizace-nahonu-v-parku-strelnice

https://prostorprochrudim.cz/clanek/voda-v-urbanizmu-chrudimi-je-stale-vnimana-jako-verejny-nepritel.html

Koncepce pražských břehů

http://www.iprpraha.cz/clanek/195/koncepce-prazskych-brehu

(Koncepci mají zpracovánu např. i sousední Pardubice.)

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!