témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Osvětlené pole ANO nebo NE

Světla v poli u Medlešic


Chrudim občas píše příběhy jako z Krmelce, z lesní hospody, ve které točí muflon. I tenhle příběh by klidně mohl začít . . . . Nazdar hambáři! Nazdar syčáku! Čau zajíci! Co dáš zajíci? Takže já ti udělám Sysla. Hele zajíci, tady píšou, že máme světla v poli. Nevíš náhodou, kdo jim takovou blbost vyžvanil, co?! Ty jo, tak to mohl bejt kdokoli, viď. Ty vole, tak v lese se nic neudrží. Možná ten tchoř, co tu smrděl. Hajnej tady na to nestačí . . .

Ať už to vyžvanil tchoř, nebo slimák, kterej prý poblil na hajzlu kance, v poli mezi Chrudimí a Medlešicemi svítí v poli desítky světel. A tak zvířátka, co tu bydlí kolem, se aspoň nemusejí bát. Světýlka mohou svítit zajícovi, když jde večer do hospody, anebo zase v noci z hospody domů. Mohou svítit šnekovi, lasičce, lištičce, žížale, krtkovi a srnkám a nejrůznějším ptáčkům v křoví. Mohou posvítit taky tchoři, když jde z hospody smrdět zase na chvilku domu, nebo šnekovi, syslovi a taky kanci, když jde na louku za srnkami. Světýlka mohou svítit také celé spoustě jiných zvířátek a taky lidem, protože lidé je do pole strčili.

Osvětlení za stovky tisíc v tomto případě moc ekologicky v krajině nepůsobí. Vyhozené peníze a eko-problém? To ať posoudí medvěd se zajícem a s muflonem v Krmelci, ať už se přijde napít divočák, nebo někdo jiný, třeba pytlák, nebo hajný s Brokem. . . . . Hele, zajíci, tady se píše, že prej místo světel zase nad polem vyšly hvězdy. Nevíš, kdo jim takovou koninu nažvanil? To mohl bejt kdokoli, třeba ten čokl uslintanej, ten mi teda byl podezřelej od začátku . . . 


odkazy:

https://www.stream.cz/porady/krmelec/serie/epizody

https://prostorprochrudim.cz/clanek/proc-stromy-kolem-chrudimi-nerostou-svisle.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!