témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Masarykovo náměstí – promarněná příležitost

Odpověď Štěpánkovi


Pavel Štěpánek

Jedná se pouze o rekonstrukci povrchu. Koncept budoucí podoby tohoto náměstí vzniká. Před prázdninami bylo veřejné projednání. Tebe jsem tam, Vlasto, neviděl. Škoda. (facebook, úterý 3. srpna 2021)

 

Ještě k veřejnému projednání a participaci. “Před prázdninami bylo veřejné projednání. Tebe jsem tam, Vlasto, neviděl. Škoda.“ Piráti obecně si berou lidi jako “rukojmí“ k věcem, které se jim hodí. Dělají to i jiné strany. Participovat a řešit měkké projekty. Jenže takhle to u Masarykova náměstí a velkých projektů nefunguje. Tam šlo místo veřejného projednání o jasné a tvrdé rozhodnutí politické reprezentace města nad tím, jestli náměstí bude či nebude zničeno pitomci z ŘSD (při jiné kategorii silnice úplně stejný problém s blbci ze SUS). Zodpovědnost máš ty, Pilný, zástupci ŘSD, nikoli výsledek veřejného projednání. Dopravákům z ŘSD (jinde SUS) je lepší a kvalitní veřejný prostor, náměstí, město u zadku. Umějí pouze normová a šablonovitá řešení, hledáním jiných cest se nezatěžují. Navíc přeblitím asfaltu jste negovali a naprosto popřeli jakékoli společenské jednání. Z lidí jste udělali blbce a z veřejného projednání legraci. Byla promarněna příležitost vzorového řešení veřejného prostoru města, tvorby vzorového zadání, vzorové spolupráce s veřejností a aktéry v území, byla promrhána příležitost vytvoření transparentní a vzorové veřejné zakázky – tedy výběr nejkvalitnějšího řešitele náměstí klidně s mezinárodní možností atd., atd. Stejně tak územní studie je v tuto chvíli k prdu. Mrak vyhozených peněz. Navíc, každý zodpovědný řešitel tohoto veřejného prostoru bude kromě celé řady jiných věcí řešit právě nesmyslný prostor silnice, nesmyslné moře asfaltu, nesmyslné okružní křižovatky, tedy jinak řečeno změnu dopravního režimu, změnu příčného uspořádání komunikace a celého prostoru, jednu výškovou úroveň, všechny související věci, jednoduchost apod. Mezi Piráty je spousta mladých lidí, ale myslí, aspoň co se týká veřejného prostoru měst a krajiny naprosto historicky. Vyrůstal jsem v komunismu a tohle uvažování mi ho silně připomíná. “Rekonstrukce“. Změna na radnici žádná. Přijde mi škoda, že nejste rovnocenným partnerem lobby ČR-ŘSD jinde SUS. Rovněž není dobré, aby politici projektovali, jak o tom s oblibou informují v případě starosty Pilného Noviny Chrudim. Projektovat náměstí podle garáží nebo “rekonstruované“ silnice nefunguje. Zodpovědnost za zničené náměstí máte vy, nikoli veřejné projednání, na kterém Koupal s jinými lidmi byl nebo nebyl.

 

Řeči typu - jedná se pouze o rekonstrukci povrchu – si schovej pro někoho jiného. To přeci ani sám nemůžeš myslet vážně. Jedná se o náměstí. Byl jsem osloven oddělením územního plánování ohledně studie veřejných prostranství města. Odpověď včetně poznámek ke studii jsem uveřejnil rovněž na webu : https://prostorprochrudim.cz/clanek/uzemni-studie-verejnych-prostranstvi-mesta-chrudim.html. Studie řeší i toto náměstí. Ve studii byly chyby a nesrovnalosti. Nevím, co dělá a za co je placen architekt města. Takže aspoň něco v rámci možností.

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!