témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Zlatá Pecka – příběh o festivalové architektuře a kulisách města

Festival umění a rozvoj chrudimské kultury?


Zpěvu nerozumím a zpívat neumím. Z hudebky mě při zazpívání písně “Pec nám spadla“ vyhodili. Tak proč psát v souvislosti s Antonínem Dvořákem a hudebním festivalem o něčem tak banálním, jako jsou média a především architektura. Základním účelem spolku Zlatá Pecka, z.s., jak je uvedeno na stránkách http://www.zpfestival.cz/spolek, je také rozvoj kulturních aktivit.

Je to dobře, nebo špatně, když někdo jako Dagmar Pecková dělá reklamu Restauraci a penzionu Na Sklepích? Restaurace je pro mnohé zničenou stavbou. Dalo to fušku. Stavba je dnes architektonicky bezcenná. To, jak vypadá její zničený exteriér ani nemá cenu komentovat. To nemá město vhodnější a neutrálnější prostor pro pozvánku na festival? Festival probíhá v kostele, v klášterních zahradách, v MUBASu, v zámeckém areálu v Medlešicích, na náměstí v Chrudimi. . . . Ale, třeba to někteří lidé a umělci takhle ostře nevnímají a je to pro ně běžný životní standard. Je dobré propagovat kulturní festival ze zničeného baráku? (Barák byl stavebním dědictvím a dnes je architektonickou sračkou.)

Svého času se tématu spojenému s existencí festivalu Zlatá Pecka chopily i Chrudimské noviny. Dagmar Pecková si dnes dává pozor, na jaká media se obrací. Jenom na vysvětlenou. Chrudimské noviny jsou developerským reklamním plátkem na zničené město. Asi ji to v tom zmatku r. 2018 nikdo nestačil sdělit. Dnes je třeba kauza zničené Kopanice, za kterou kromě developera stojí i bývalé vedení města včetně starosty, podávána veřejnosti jako ukázkový příklad stavění.

Aby toho “umění“ ve městě nebylo málo, k zemi půjde brzy i Pippichův dům. A kdo, že byl ten JUDr. Karel Pippich, po kterém je pojmenováno zdejší divadlo od architektů Jindřicha Freiwalda a Jaroslava Böhma? Probíhá to tak, že dům, který už nikdo nepostaví se ve vzájemné spolupráci politik + developer nechá vybydlet, a pak se zboří další kus chrudimské stavební historie. Samozřejmě, že developerský plátek Chrudimské noviny vychválí další skvělý stavební počin. Svým způsobem Chrudimský deník možná jen podporuje rozvoj svých chrudimských kulturních talentů.  

Dvořák rád navštěvoval po světě nádraží a koukal na vlaky. Dělal to v Americe, dělal to v Praze, dělal to v Chrudimi. Jak vypadá budova nádraží a její okolí dneska. Humus přímo na vstupu do města. Z krásného objektu žlutý hnus. V roce 2016 proběhla “rekonstrukce“ objektu a stavba perónu. Dnes město disponuje nekvalitním projektem na jeho předprostor, který zahrnuje i odkácení stávajících vzrostlých lip. V rámci zde oblíbené salámové metody zakázek, je pro jistotu autobusové nádraží řešeno samostatně. Vše samozřejmě bez odpovídající urbanisticko-architektonické soutěže či podobných dnes běžných nástrojů. Chrudim nezajímají lepší možnosti řešení, bojí se nových cizích talentů, a tak podporuje vyjetá a přežitá řešení. Brána do města a vizitka jako řemen. Copak nadčasového by asi tak napsal Dvořák na dnešním nádraží a v dnešní nádražce?

Kromě Dvořákova švagra vesteckého statkáře Ladislava Štěpánka se v Chrudimi narodil třeba i Jan Nepomuk. Ostatně o tom, jak si v Chrudimi vážíme stavebního umění, dnes vypovídá i zničený dům, ve kterém se právě Jan Nepomuk Štěpánek (1783–1844) narodil. Jako na potvoru tenhle Štěpánek překládal i operní libreta a v době jeho působení ve Stavovském divadle jím byly uvedeny desítky oper. Není těch náhod na tak malé město nějak moc? I stavební dědictví je různě spojeno s tím hudebním a nemusí jít o přímočaré spojení s divadlem či koncertním sálem. Není ničené město a absence kvalitní architektury také vážným tématem? I stavební dědictví je dědictvím kulturním. A jak je vidět, právě rozvojem těchto kulturních aktivit Chrudim přímo přetéká. Když umění, tak umění. I takhle lze vnímat umění po Chrudimsku. Jak jsem řekl, hudbě nerozumím, tak proč chtít po hudebnících, aby podporovali kvalitní architekturu, nebo aspoň nepodporovali stavební barbarství.

 

odkazy:

https://youtu.be/YPr27qiG36w

http://www.chrudimsobe.cz/2019-08-25-zlata-pecka-2019-zahajeni https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomuk_%C5%A0t%C4%9Bp%C3%A1nek

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Pippich

http://www.zpfestival.cz/dvorakachrudim

https://www.facebook.com/VzpominkynastarouChrudim

http://www.klickesbirkam.cz/portal/permalink?xid=SbirkovyPredmet30389122&fbclid=IwAR3kRT2-u4_hQ4JVtGVTZZrOox1M_Cu-AUAEjr_jCQkZmALF-vI2kUkCY04

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!