témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Výzva 63 IROP - Zelená infrastruktura a Chrudim chrápe???!!!

Udělej si veřejné prostranství za 100 000 000 CZK


Valí se do Chrudimi desítky miliónů? Velkým hitem obecně jsou dotace křivící systém veřejných zakázek i státního rozpočtu i poslání, ke kterému jsou určeny. Ale dobře, jsou tu. Je tu od vyhlášení 9. 3. 2023 hitovka roku 2024 63. výzva IROP (integrovaný regionální operační program) - Zelená infrastruktura (ve veřejném prostranství) měst a obcí - SC 2.2 (MRR) s termínem podání žádosti od 23. 1. 2024.

 

O co jde? Chrudim si může říct o 100 000 000 CZK na projekt do veřejného prostranství. Dotace je 85 % z celkových způsobilých výdajů. Pokud je projekt ucelený a komplexní, je v zastavěném území, obsahuje zelenou i modrou složku, souznění s AOPK – ČR, je připraven se všemi náležitostmi v souladu kritérií hodnocení, má zpracovánu odpovídající dokumentaci, proběhla participace . . . . Záměr a projekt se může dokonce týkat i spolupráce města s jinými subjekty státu jako LČR, Povodí Labe . . . .

 

Takže co by tak Chrudim mohla udělat? Ptačí ostrovy? Komplexní revitalizaci a obnovu území přírodní památky Ptačích ostrovů. Za tyhle prachy jde kompletně spláchnout celé území. Jde vytvořit nový centrální městský park města Chrudim se vším, co k němu patří. Třešnička - když by měl např. objekt zázemí zelenou střechu nebo fotovoltaiku, je to uznatelná položka přímých nákladů. Jenže hovno, vzorové území pro tento typ dotace je rozesrané a léta komplexně neřešené. Takže se dál bude klientelisticky porcovat chrudimský medvěd, jedno území do nesmyslných zakázek, dál budou dílčí dotace, dílčí veřejné zakázky, dílčí kamarádčofty . . . .

 

Kolik je takových území po městě? Kolik je takových příležitostí? Hodně. Třeba nám je jednou vidláci z chrudimského ANO + Piráti + Chrudimáci představí. Představí nám vzorové projekty s následnou realizací hodné prezentace v EU? Zatím blbci představili akorát trapnou kašnu u bývalého hotelu Centrál. Mj. pokud by se revitalizoval celý veřejný prostor (veřejné prostranství), je i tento typ vodního prvku uznatelnou položkou. Takže jen otázka, proč město vyhazovalo prachy?

 

Osobně se těším na krásný projekt za 100 000 000 CZK ve veřejném prostranství města Chrudim. Nemůžu se dočkat. Třeba Regenerace Michelského parku v Chrudimi je součástí ITI Hradecko-pardubické aglomerace, řečeno jednoduše trochu jinak přerozdělovaných peněz IROP. (Programový rámec IROP – ITI s platností 2023) Vzpomíná si vůbec někdo, jak tenhle trapný a utrápený projekt vypadá?

 

Na co se mohou obyvatelé města těšit. Co pro ně Pilný, Kolář, Lichtenberg a Nunvář připravili? Co pro ně dement jako Janatka připravil? Jaké krásné realizace v roce 2024 vzniknou? 


Ps:

Město – tedy zatím EOP + GasNet – síťaři projektují veřejné prostranství a město a nábřeží v ul. U Stadionu. Je to stejné, jako když jedna debilní profese dopravní inženýr projektuje veřejná prostranství a náměstí. Podle toho také města vypadají. Totální absurdita. I tento záměr obsahuje vesměs přímé způsobilé výdaje. Na městě jsou komici.

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!