témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Ulice Na Ostrově

Nábřeží lidem! Stop autům na nábřeží?!


Jedním z největších problémů města Chrudim jsou chrudimští politici! Stávající řešení dopravy na nábřeží v Chrudimi je dlouhodobě příšerné. Politici chtějí stavět nová parkoviště a podobné hlouposti. Nelze nábřeží začít humanizovat a kultivovat hned? Stávající řešení dopravy na nábřeží je zbytečné a přežité. Politici udělali totiž z nábřeží novou dopravní stoku města vedle té říční!

 

Palackého třída a Obce Ležáků byla po většinu minulého roku zavřena díky rekonstrukci vodovodu a kanalizace. Trestuhodně dlouhá uzavírka na to, aby politici tento veřejný a dopravní prostor předali veřejnosti v původním zanedbaném stavu! Kdo je zodpovědný? Politici z radnice si mohli vzít kyblík barev a místo dlouhých a zbytečných debat jít společně překreslit a polidštit tento dopravní prostor. Času na to měli dost. Stalo se akorát to, že lidé si díky uzavírkám zvykli jezdit městem po nábřeží! Spousty aut tudy dnes jezdí úplně zbytečně! Stejně jako návštěvníci sportovních areálů.

 

Nezaslouží si lidé, co bydlí na sídlišti a v rodinných domcích konečně s ostatními obyvateli města lepší okolí a nábřeží? Prioritou by měli být lidé, co tu bydlí a chtějí žít. Obyvatelé města by konečně měli mít právo nábřeží užívat. Politici by měli udělat první velice jednoduchý krok směřující k lepšímu nábřeží. A především krok levný. Zavřít nábřeží pro průjezd aut a to aspoň do doby, než řidiči začnou o svém chování a pohybu po městě přemýšlet! Jenže, kdo by potom chrudimské politiky volil?

 

Politici by během doby uzavření průjezdu silnice Na Ostrově měli aspoň dost času najít jak vhodnou podobu nábřeží, tak vhodnou podobu zklidnění provozu na něm, měli by čas na prověření případných dopravních zón, čas na zvýšení bezpečnosti apod. Značka B 1 či B 11 - Zákaz vjezdu všech motorových vozidel – umístěná ve dvou kusech mezi školou a řekou moc nestojí, stejně jako značky upozorňující řidiče z okolních silnic, že nábřeží je neprůjezdné. Politici hřející si zadek v EOPu snad mohou pro město koupit značku. Slovutné zastupitelstvo a slavná rada města mohla už dávno zajistit dopravní komfort a dopravu v klidu pro rezidenty, tedy obyvatele v místě, stejně jako obslužnost pro školku, školu a firmy. Mohli už dávno napravit stávající a přežité dopravní řešení. Lepší a zdravější život ve městě a na nábřeží už dávno šel ošéfovat několika značkami! V Chrudimi se však akorát hledá to, proč to nejde. Jediný problém je na radnici takzvaného “zdravého“ města. Ústředním problémem deseti problémů města jsou jeho politici? Chrudimští politici chtějí nemocné město?

 

Keci o parkovištích, kterými politici krmí lidi, jde trousit až po zásadních dopravních rozhodnutích. Samozřejmě, že to nemusí být to výše uvedené, ale mělo by být aspoň nějaké. To se od chrudimských politiků však obyvatele nedočkají. Politici totiž nechtějí řešit tyto nepopulární věci, řidiči totiž hodně křičí na úkor ostatní veřejnosti. A kolik křiklounů tady a ve městě bydlí? A tak politici provádí demolice a zakopávají horkovod kvůli autům a parkovištím a pak to celé nazvou obnovení kontaktu lidí s řekou. To je obnova nábřeží v Chrudimi? Žijeme opravdu v době před padesáti lety? Proč se řeší pořád věci bez souvislostí? Proč se pořád řeší zhoršování životního prostředí města, místo jeho zlepšování? Moje děti začínají dospívat a díky hloupým rozhodnutím politiků žijí od narození v hloupém a hnusném prostředí. To je rodičům v Chrudimi už úplně jedno, v jakém prostředí jejich děti budou vyrůstat? Ovšem, bydlí v satelitech kolem města a říkají si chrudimáci.

 

Politici v Chrudimi zakopají horkovod nikoli z důvodu obnovy nábřeží a jeho zpřístupnění lidem a obnovení kontaktu lidí s řekou, ale jen kvůli autům, aby měla kde parkovat. Tomu se říká zlepšovat město parkovištěm? A tak závěrem jen zopakuji ostatním lidem vcelku známé věci. Chrudimí protéká řeka, Chrudim má nábřeží. Na nábřeží není jen silnice a horkovod. Voda tvoří osu městského života, kterou je třeba obnovit. To se týká jak tohoto výrazně urbanizovaného území mezi ulicemi Dr. Milady Horákové a Vrchlického, tak území s přírodním charakterem od muzea přes Ptačí ostrovy kolem ramen Chrudimky ven z města.

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!