témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Programové prohlášení Rady města Chrudim 2018 – 2022 toho moc neříká

Je programové prohlášení ohlašující požadovanou změnu na radnici jen nic neříkající dokument?


Jak se v prohlášení říká: „koalice vznikla jako reakce na požadovanou změnu na radnici . . . . “ Jde skutečně o změnu? Programové prohlášení mi přijde jako nic neříkající dokument.

Tento web se věnuje veřejným prostranstvím, které město zásadním způsobem ovlivňuje. Veřejná prostranství definuje zákon č. 128/2000 Sb., Zákon o obcích (obecní zřízení) v § 34: „Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.“

Takže v programovém prohlášení přímo s tímto tématem souvisejí kapitoly: Veřejná prostranství / Doprava a parkování / Životní prostředí. S veřejným prostorem města souvisejí i kapitoly o sportu, kultuře apod.

Z pohledu veřejného prostoru a krajiny prohlášení nic nového nepřineslo. Jde o fádní kus papíru se stejně fádními černými písmenky a stejně fádními vizemi a myšlenkami. Rovina témat a vizí strategického plánování je stejně fádní jako ta akčnější, konkrétní a krátkodobá a dohromady toho moc neříkají. Jednotlivé body to je bída a zoufalství. O veřejných prostranstvích uvažovalo stejně i minulé vedení, takže nic nového. Chybí koncepční a nosné vize, chybí konkrétní projekty a cesty k nim. Kdo se chtěl něco dozvědět, moc se nedozvěděl. (Úklid, stromečky, chodníčky, hřišťátka, odpaďáčky, parkováníčka, cyklostezičky, plošky pro venčení pejsků – jedno velké zoufalství.) Kdo se chtěl dozvědět něco konkrétního, nedozvěděl se rovněž vcelku nic. Jehla, kterou je vše spíchnuto byla asi příliš horká a zapekla myšlenky.

Programové prohlášení obsahuje body, které jsou v gesci státu a pokračují (jako třeba obchvat), obsahují body pokračující a převzaté z minulosti (jako třeba průserové body týkající se sportovní haly, letního kina či záplavové oblasti), obsahují pravidelně se opakující předvolební evergreeny stran (jako třeba zmíněný úklid města, výsadbu stromečků, hřišťátka, parkováníčka, odpaďáčky a celé to ostatní zoufalství). Snaha o informovanost a transparentnost úřadu už tu také byla, ale minulé druhohorní vedení ji pro nadměrnou osifikaci radnice už nebylo schopno.

Nečekal jsem od Programového prohlášení Rady města Chrudim 2018 – 2022 žádné zázraky, ale osobně jsem zklamán. Přeji všem, aby se jim podařilo realizovat věci, které veřejným prostranstvím, městu i navazující krajině neublíží. Je to přání skromné, ale po přečtení prohlášení mne nic lepšího nenapadá.

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!