témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Proč v Chrudimi podpírají stromy své kůly ?

Stromy v Chrudimi to nemají s lidmi jednoduché


Proč stromy na nábřeží začaly podpírat své dožité kůly? Jak vypadá zeleň na nábřeží a v ulici V Průhonech a Na Ostrově? V předvolebních slibech se objevilo letos i nábřeží. S pravidelností volebního roku chrudimští politici totiž vytáhnou stará známá témata. Oživí lidem v dnešních podmínkách zbytečnou přeložku silnice I/37 a vybudování “severního obchvatu“, prý kvůli průmyslové zóně.  Po letech vrátí opět do hry lepší stav Michelského parku.  Informují lidi o tom, jak veleúspěšně probíhá výstavby zbytečné asfaltové cesty na Podhůru. A protože každý občan Chrudimi má doma aspoň několik skateboardů, informují o tom, jak postaví lidem u Tesca nový skatepark, jako vrchol sportovně kulturního vyžití, když už Chrudim nemá novou sportovní halu. Obdobným hitem zůstává dlouhodobě obchvat města i přes to, že to dlouhodobě řeší a staví úplně někdo jiný než město. No je toho zkrátka spousta. A teď ještě to proklaté nábřeží.

 

Co je vidět na chrudimském nábřeží?

Jedním z posledních hitů je zlepšení nábřeží kolem Chrudimky. Už i na radnici si všimli toho, že Chrudim má hnusné nábřeží.  No sláva politikům!!! Když kolizní dopravní situaci na nábřeží a v ulici Na Ostrově nejde kvůli bezohledným chrudimákům a lidem z okolí, kteří si to tudy zkracují, zlepšit několika značkami a nábřeží okamžitě zklidnit, slibují se lidem sjezdy ke sportovištím v horizontu několika příštích let, slibují se nová parkoviště na zakopaném horkovodu. Co je zatím na nábřeží vidět? Auta, horkovod, asfalt, silnice a někde hluboko tím vším dole protéká voda v říční stoce. Kde jsou lidé?

 

Politici radí : Když nevíš jak zlepšit město tak makej, postav asfaltku a vysaď strom, to na lidi zabere!

Svého času byly na nábřeží vysazeny i stromy. Opravdu “parádní ekologická“ směs dřevin doprovázející celé tohle dopravní asfaltové silniční zoufalství. Ale chrudimákům taková řešení stačí! Politici si je už vycvičili. A jak vypadají stromečky na nábřeží dneska? Tady je nikdo nevyorává, jako kolem cesty do Medlešic. Tam mají za úkol díky lidem nerůst svisle, ale nakřivo i na křivo, tedy křivě. Tady mají stromečky zase úplně jiný veřejný úkol. Tady totiž podpírají bývalé tyčky, které jim držely kmínek po vysazení. Stromky trochu odrostly a dneska na oplátku drží jejich kmínky porůznu vyvrácené a uhnilé kůly, které se u stromků dochovaly do dnešních dnů.

 

Když nevíš co s územím a neumíš se postarat o stromy, raděj je nesázej!

Stromy v Chrudimi a kolem města trpí lidskou blbostí. Hloupá, či lépe řečeno bezradná výsadba zeleně na nábřeží odráží chybějící a zoufalou údržbu, stejně jako chybějící vizi.  Když je hnusné nábřeží stojí stranou zájmu lidí, politiků i zeleň. Zeleň na zničeném nábřeží má díky tomu možná jiné pochybené funkce. Jednou z  nejdůležitějších je dnes podpírat dožité a rozlámané kůly a opentlení zbytky zbytečných úvazků. Stromy mají poškozené kmeny a zarůstají invazivními popínavkami. Stromy jen doplácejí na blbost lidí, na jejich nesmyslné plánování a na chybějící a nesmyslnou péči. Možná by bylo lepší stromy v podobných situacích ani nevysazovat. Je jedno, jestli stromky na nábřeží v ulici V Průhonech rostou na pozemcích Povodí Labe s.p. (parc. č. 2877/4), či na pozemcích Města Chrudim, (tedy na parc. č. 1791/5). Stejně tak stromky vysazené na druhém břehu kolem ulice Na Ostrově. Tenhle tandem – Město Chrudim a Povodí Labe sp. - bude revitalizovat koryto řeky a náhonu na Střelnici. Tam je situace důležitější? Asi ano. Tady je situace tristní. Tady se totiž po nábřeží a přímo kolem vody taky nedá městem projít. Tady se totiž jen jezdí autem a řidičům jsou přeci takové věci fuk. V Chrudimi si na cestu po nábřeží a kolem vody musíte přeci koupit nové auto, vodu a stromy míjejte tak, abyste je neviděli! Slavné zdravé město nemá ani koncepci obnovy řeky a náhonů v souvislostech veřejného prostoru města, který je na vodu vázán, stejně jako na zlepšení života lidí s vodou a řekou ve městě. Voda jako osa městského života je v Chrudimi stále tabu. Ve městě, které kdysi žilo s vodou, to zaráží. Voda byla jedním z pilířů, který tvořil městský urbanizmus a životní podmínky.

 

Stromy v Chrudimi to nemají s lidmi jednoduché

Chrudim je stále jedním z měst, kde se u výsadby a zeleně moc nepřemýšlí. Je to povinnost a rutina bez přemýšlení. Můžeme vidět špatné druhy vysazené na ještě horších místech. Přitom nevhodné místo může být záhy příčinou odstranění vysazeného stromu. Stromy a zeleň se dávají i tam, kde být vůbec nemusí. Některá zákoutí města díky zeleni vypadají přímo děsivě. Ulice jsou plné stromů, které se každý rok řežou i přesto, že jde o kultivary, které se takhle mrzačit nemusí. Nehledě k tomu, že se jim výrazně zkracuje život, když o něj touto “péčí“ nepřijdou. Jde o úplně zbytečnou položku v rozpočtu údržby, tedy o vyhozené peníze. Nábřeží je dnes jednou z hnusných lokalit v Chrudimi. Přístup města odnášejí i stromy, které zde byly vysazeny. Jaký bude jejich osud? Nábřeží bylo politiky města zničeno. V podobných případech se ve zničeném území úlitbou pro lidi má stát zeleň. Jak dnes vypadá a jaký bude její osud v krátkozrakém uvažování města při budoucí obnově nábřeží?

 

ps: Nejsem nějaký ochránce přírody. Od toho jsou jiní, co za to berou peníze. Jen někdy nechápu, proč a kam sázíme stromy. Strom za nic nemůže. Jakou mu dokážeme vytvořit budoucnost? 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!