témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

PŘÍMĚSTSKÁ KRAJINA A DOTAČNÍ STROM V SOUVISLOSTECH NOVÉ VIZUÁLNÍ IDENTITY MĚSTA

CHRUDIM JE O STUPEŇ BLÍŽ . . .


Příměstská krajina je největším volně přístupným venkovním, přírodním a rekreačním územím, které je dostupné všem a zadarmo, které lze využívat každý den, a to nejen k cestě do práce, ale pro potěšení, zábavu, a především k odpočinku, rekreaci, hrám, sportovním a jiným aktivitám. Lze ji využívat libovolně v době covidu i mimo něj. Procházky, venčení psů, běhání, jízda na kole, koloběžky, in-line . . . . . Kolem města je dlouhodobě zanedbaná a ničená krajina, kde umírají stromy, porosty a lesy.

 

Příměstská krajina není bohužel stejně jako ostatní krajina v Česku vnímána celostně, kontinuální obnova neprobíhá. Koncepce smysluplné obnovy této cenné krajiny není žádná. Nástroje jako komplexní pozemkové úpravy vesměs selhaly, nebo je město neumělo použít. Podobně na tom je práce s nejrůznějšími dotacemi. Stav krajiny a jednotlivých prvků, které ji skládají se stal postupně neudržitelný. Vinu na tom nemá pouze příroda a její vrtochy, opakující se kalamity apod. Vinu na podobě krajiny nese především člověk, jako zodpovědný správce. Město má povinnosti ke krajině minimálně dvě, a to v rámci samosprávy a v rámci státní správy.


Jak vypadá krajina kolem města? Krajina mezi Chrudimí a Slatiňany? Krajina mezi Chrudimí a Pardubicemi? Krajina mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem? Nebo mezi Chrudimí a Tuněchody?

 

Město má od počátku roku 2021 novou vizuální identitu. Je třeba s ní pracovat. Líbí se mi inspirace loutkami a stupňovitost stylu korespondující s jejich pohybem nahoru a dolů odkazující na loutkářskou tradici města a přeneseně na politickou kulturu. Tento styl ji prezentuje skvěle. Líbí se mi slogan O STUPEŇ BLÍŽ. Slogan nechává na každém, aby si dosadil čemu blíž. Takže zapojím novou identitu města do reality a vrátím se k příměstské krajině, k nesmyslné výsadbě dotačních stromů a k tomu, co Chrudim v této oblasti lidem nabízí. Vzhůru o stupeň blíž k úspěchům firmy ANO-fert a Pirátů.

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!