témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Piráti se stali členy holdingu ANOfert?

Chrudimští piráti plují pod plachtou ANO


Druhohory na radnici končí a dinosauři opouštějí křesla?

V Chrudimi vznikla kuriózní situace a řada lidí, která podpořila zdejší Piráty, moc neví, co si myslet. Že by se nad druhohorními dinosaury začalo smrákat? Po letech se objevila možnost poděkovat stále se opakujícím lidem ve vedení města, kteří za tu dobu už dávno ztratili sebereflexi a zpětné vazby. Co se týká urbanizmu a architektury posunuli Chrudim neustálými opravami na provinční město, ve kterém se veřejné zakázky na veřejný prostor krájí jako salám na svačině s kamarády. Utopili město, okolní krajinu a vesnice v toporné všednosti a nekvalitě, poškodili urbanizmus okolních obcí. Za léta svého angažmá nedokázali představit lidem dlouhodoběji naplňované vize. Z politiků se stali druhořadí údržbáři nekvalitních veřejných prostranství. Škoda. Poslední léta vyvrcholila záměrným zničením Kopanice, kde se neobtěžovali ani tuto skutečnost, lidem oznámit. Jenže ANO neudělalo taky nic. Rovněž ANO nepřišlo v uplynulých letech s ničím, co by tu už nebylo, nebo co by stálo za řeč, nekomentovalo stavební průsery, ani nenabízelo lepší řešení. ANO se veze na vlně veřejného mínění a to je pro urbanizmus a architekturu velmi nebezpečné. Řezníček a Čechlovský, kteří se neustálým lezením na “bedny“ vysílili, nedokázali bohužel veřejnost do záměrů a projektů města odpovídajícím způsobem zapojit a ideu Zdravého města s politicky angažovaným úřadem a jeho úředníky pohřbili. Ani zpackaný příběh participace letního kina, není výjimkou. Ani ANO hájící pouze “promítačku“ si nelámalo hlavu s nabídkou celostního a lepšího řešení veřejného prostoru města za Besedou. I bez plátna se vše proměnilo v jednu velkou komedii zinscenovanou městem.

 

Piráti se stali členy holdingu ANOfert?

Pro řadu lidí je zklamáním spojení Pirátů s ANO. Řada lidí vnímá ANO jako firmu jednoho zloděje, ve které napříč republikou zakořenili komunisti a estébáci, kteří tuto firmu také volí. Andrejův ukřivděný, pisklavý a podrážděný hlásek odvolávající se stále na politického nováčka jen velmi špatně zastírá problematické skutečnosti. V dnešním světě stačí skutečnost vyfutrovat odpovídajícím balíkem peněz. Velmi smutné je, že tahle firma rovněž nerozlišuje státní správu a samosprávu, straník a politik je ředitel světa a úředník či jiný státem placený človíček jen debil, spolu se Zemanem přibližuje tahle firma Česko opět dobám dávno minulým, smutné je vykrádání vizí, názorová nekonzistence, ze dne na den změna postoje podle tachoměru veřejnosti . . . Tento obrázek dokresluje i nový starosta Pilný. Český školský systém vyprodukoval další rychlokvašku. V politice nic nového, tak proč to nemít v Chrudimi. Ostatně až dostane od Andreje číslo na mobil, můžou to spolu s jinými věcmi kamarádsky probrat. Město a jeho okolí trpí roky pěstovanou a neuvěřitelně nízkou stavební kulturou, během čtyř uplynulých let toho Pilný moc neukázal. Třeba mu to někdo už napíše.

 

Piráti v Chrudimi si vybrali cestu, kterou jim osobně nezávidím. Měli možnost volby. Cesta, kterou si vybrali, možná dost lidí odradila, takže budou muset něco předvést, aby nezůstali jen pátým kolem, rezervou či v dnešní době už jen pouhou lepící soupravou, kdesi v kufru firemního vozu ANO. Hon na dinosaury zvítězil. ANO patrně nemá na starostu někoho jiného než ve volbách přeskočeného Pilného. Má Bůh začít opatrovat Chrudim? Politici ovlivňují zásadním způsobem podobu města, jeho urbanizmus, architekturu, stavění, podobu celého ohromného veřejného prostoru, podobu okolí, okolních obcí. Lesk a bída veřejného prostoru města odchází a přichází s jeho politiky. Co předvede ANO?  

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!