témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Místo Chrudimského zpravodaje CHRUDIMSKÝ DIKOBRAZ?

Z městského zpravodaje se stává humoristický měsíčník


Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort

Pejsek měl mít zítra svátek a kočička narozeniny . . . . . I tak by mohlo začít Úvodní slovo chrudimského starosty v prosincovém Chrudimském zpravodaji 2019. A kdo má raději Járu Cimrmana může se potěšit třeba hrou Vražda v salonním coupé a okamžikem, kdy si praktikant Hlaváček na továrníku Mayerovi zkouší takzvaný šrapnel, tykat a těkat, až nakonec je tu kýžená odpověď a vše přebírá inspektor Trachta.

Prosincový úvodník je neskutečným slepencem nejrůznějších nesourodostí. Ještě v době komunizmu a normalizace by s takovým úvodníkem mohl pomoci třeba nějaký dělník, topič nebo uklízečka. Jak se dá psát úvodník, editorial, fejeton, sloupek patří do školy, kde se to také trénuje. Nikdo asi neočekává výkon Karla Čapka, Karla Poláčka, nebo Jana Nerudy.

Možná by mohl Babiš poslat do Chrudimi nějakého redaktora od novin a pomoci dělníkům zdejší firmy ANO a také Pirátům. A vůbec, co kdyby Chrudimského zpravodaje raději zařadil pod Mafru a vydával sám vedle vysoce hodnotných plátků, jakými jsou třeba Metro nebo 5plus2?

 

Úvodní slovo prosinec 2018

Prosincové Úvodní slovo z roku 2018 připomínal politickou agitku firmy ANO-fert. Ani tento slovní útvar moc předvánoční čas ani blížící se Vánoce nepřipomínal. I toto slovní cvičení bylo naprosto mimo mísu. Navíc přetiskované volební slogany, které vyfutrovaly písmenky bezezbytku celou první stránku od shora dolů, ukázaly jen trapnost a to, že žádné koncepce neexistují a člověk by na ně neměl raději čekat. I v tomto slovním cvičení byl stejně jako letos zmíněn exstarosta. Tehdy se mu prý zatleskalo, a tak se letos pustil do vaření. Chrudim tak má nového šéfkuchaře. Nového Pohlreicha?

 

Exstarostova kuchařka

Z bývalého starosty se stal kulinář. Možná se z Chrudimského zpravodaje stane kuchařka. V prosinci recept na bramborový salát, v lednu něco jiného a za měsíc? Nebo bude každý rok v prosincovém čísle představen nějaký ten tradiční vánoční recept? Letos salát, za rok třeba rybí polévka, kapr na černo, kapr na modro, potom sulcovaná štika, nebo rybka v aspiku, houbový kuba a to jsem ještě zapomněl na vánočky a nespočetné množství cukroví. Takže pokud se z Chrudimského zpravodaje nestane humoristický Dikobraz, mohl by být Exstarostovou kuchařkou.

 

Dikobraz

I když tohle satiricko-humoristické periodikum nepřekročilo rok 1989, Chrudimský zpravodaj jej možná jednou nahradí. Nebude to sice týdeník, ale měsíčník. Možná o to zábavnější. Už dneska se lidé mohou těšit, co jim starosta se svými kolegy v průběhu roku 2020 přichystá. Co jim pejsek s kočičkou i ostatní členové velevážené humoristické redakční rady zase uvaří . . .

 

Hodnotit něco po roce je možná moc krátká doba. Stalo se vůbec něco? Úvodní slovo z roku 2018 a Úvodník z roku 2019 to Váženému čtenáři prozradí.

 

Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort

Pejsek měl mít zítra svátek a kočička narozeniny . . . . . „Dort musí být sladký,“ řekla kočička a nasypala do toho cukr. „A trochu slaný taky,“ řekl pejsek a dal tam sůl. „A teď tam dáme máslo a zavařeninu,“ řekla kočička. „Zavařeninu, tu ne, tu já nerad,“ povídal pejsek, „dáme tam místo zavařeniny syreček, ten já tuze rád.“ Tak tam dali několik syrečků. „Mně se zdá, že je málo mastný,“ řekla kočička, „musíme tam dát několik špekových kůží.“ . . . . „A kosti,“ volal pejsek, „musíme tam přece dát nějaké kosti!“ Tak do toho dortu dali hodně kostí. „A přece nějakou myš, myši já tak tuze ráda!“ vzpomněla si kočička a dala do dortu čtyři myši. . . . . „A to hlavní!“ povídala kočička, „přece šlehanou smetanu tam musíme dát!“ Dali tam plný hrnec smetany. „A trochu cibule,“ řekl pejsek a dal tam cibuli. „A čokoládu,“ řekla kočička a přidala do toho čokoládu. . . . Tak do toho svého dortu dávali a míchali všechno možné, dali tam i česnek a pepř a namíchali tam sádlo i bonbóny, škvarky a skořici, krupičnou kaši a tvaroh, perník a ocet, kakao a zelí, jednu hlavu z husy a hrozinky, inu všechno možné do toho dortu dali, jen chleba tam nedali, protože pejskové a kočičky chleba zrovna tuze moc rádi nejedí . . . . .

Došli: dívají se a – co to? – dort je pryč! „Jemine,“ řekli pejsek s kočičkou, „dort je pryč, někdo nám jej vzal!“ Dívají se a dívají, a vida! Tamhle pod keřem leží veliký zlý pes a tuze heká. Moc se tím dortem přejedl a teď je mu špatně. Ukrutně ho bolí v břiše. „To to bolí, to to bolí!“ naříkal ten zlý pes, „to jsem si dal, co ono to bylo v tom dortu všechno namícháno, že z toho mám takové ukrutánské bolení!“

 

Povídání o pejskovi a kočičce,

jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech

Josef Čapek (1887 – 1945)

rok vydání: 2012

Celé tohle krásné povídání je ke stažení třeba zde:

https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/37/75/99/povidani_o_pejskovi_a_kocicce.pdf

 

odkazy:

https://www.chrudim.eu/assets/File.ashx?id_org=5429&id_dokumenty=10533

https://www.chrudim.eu/assets/File.ashx?id_org=5429&id_dokumenty=9246

https://www.chrudim.eu/chrudimsky-zpravodaj/ds-1241/archiv=0&p1=1379

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!