témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

MARKETS LOCKDOWN

POLITICI V CHRUDIMI ŘEKLI NE TRHŮM - ZBYTKY ŽIVOTA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA UMŘELY


Dne 13. 10. 2020 se objevila na stránkách města hláška: „Středeční i sobotní trhy jsou až do odvolání zrušeny. Vzhledem k aktuálním protiepidemickým opatřením vlády ČR jsou středeční i sobotní trhy na Resselově náměstí až do odvolání zrušeny.“ Vyhlásí při každém opakování COVID19 a při jakémkoli jiném onemocnění a příležitosti chrudimští politici lockdown životu ve veřejném prostoru? 

Proč v Chrudimi od října 2020 nezavřou všechny krámy a obchodní a nákupní centra? Chrudim se opět ve veřejném prostoru připosrala z Covid-19. Opět a stejně jako při první jarní vlně omezila život beztak v téměř neživotném prostředí náměstí. Venkovní veřejné prostory města jsou dávno namnoze neživotné a mrtvé. Politici v Chrudimi je zřídili možná jen pro auta. I proto bylo fajn sledovat, jak se trhy na jaře v jiných městech drží, jak lidé mohou něco venku prodat a jiní od nich nakoupit kytky, sazeničky, stromky, nějaké to uchované ovoce, první zeleninu, nejrůznější drobnosti . . . . Obchodní řetězce v uzavřených prostorech dělají dál svůj byznys. Je libo hnusné rajče ze Španělska nebo severní Afriky? Je libo levnější banán ze střední Ameriky, než drahé domácí jablko? Je libo nějaká chemií nabušená ekologie z dovozu, která sem letí přes půl planety, a ještě si to přifrčí konzumně zralá, vymydlená a namnoze bez chuti? 

Doufám, že jiná města budou postupovat jinak, stejně jako na jaře. Že trhy jinde budou, budou na podzim, budou v době předdušičkové, i v té pozdější a vánoční. Budou příští jaro. Zkrátka budou. Z ekonomického hlediska nemá městský trh valného významu. Nikdo za něj asi rovněž nedostane Nobelovu cenu za ekonomii. Paul Milgrom a Robert Wilson ji letos dostali za aukce. Aukce ovlivňují každodenní život mnoha lidí. Každodenní život pár lidí ovlivňují i trhy a jiné venkovní akce, navíc v konkrétním a jedinečném místě konání, v konkrétních kulisách do nebe otevřeného veřejného prostoru. Trh má k aukci blízko i svým přístupem a mechanismem, z kterého těží jak prodávající, tak kupující. U drobných městských trhů se nejedná o stovky miliard dolarů. Jde v každé době o něco úplně jiného. Rovněž jde o dvě rozdílné kultury nakupování a sociálna. Snad zodpovědní vědí, proč upřednostňují jednu kulturu před druhou. 

Dnes nemá cenu mluvit o tom, jak město na této pidi ukázce poškozuje drobné živnostníky. Média jsou ostatně plná toho, jak stát nebo města svým zaměstnancům, kterým se práce snižuje, nebo omezuje, platí stále stejně, nebo jim mzdu zvedne a na popud Andreje Babiše dostanou ještě nesmyslně přidáno, nebo dostanou rovnou za neschopnost nějaký ten řád. Je škoda, že vládní chaos nejrůznějších nelogických opatření doplňuje a zdrobňuje do absurdity ještě ten chaos městský. Možná proto, že Chrudim je zdravé město . . . . 

Rozhodnutí o nekonání trhů je jako zrnko písku v hromadě ostatních zbytečných a hloupých rozhodnutí. Je třeba popřát jiným městům, ať tuto prastarou venkovní obchodní praktiku podporují i v dobách zlých a těžkých do chvil smrtelných. V Praze, v Hradci Králové a na jiných místech se trhy konají pravidelně, někde dokonce každý den a každé ráno. Každý takový den je krásný. 

Místo prastaré formy jednoduchého venkovního obchodu je podporován nadnárodní byznys odehrávající se v omezeném prostoru uzavřených hal. Politická kultura svého času povolila bezbřehou a nekvalitní výstavbu nákupních hal na polích kolem města i ve městě. Trh nic neničí, jen využívá kulisy ničeného města. Politici podporují obchod nadnárodních řetězců a s tím brutální ekologické dopady. Jaké dopady na svět má zahradník, když jde prodat své rajče, jablko, švestku, nějakou tu kytku nebo věnec. Kdyby zavřely supermarkety, Česko by možná přestalo existovat. Důchodci by dostali hysterii, že nemohou absolvovat svůj každodenní výlet. Teenager by ztratil kontakt s podobně založeným teenagerem. Rodiny by neměly kam o víkendu. Je fajn v okolních zemích sledovat, že velké obchody mohou mít v neděli nebo o svátcích zavřeno a že to lidem v Rakousku, nebo v Polsku nevadí. Když zavřou v Česku trhy, nic se neděje. 

Zbytky života venkovního veřejného prostoru byly v Chrudimi nesmyslně a zbytečně zlikvidovány ve jménu otevřených obchodních center, jejich “eko-byznysu“ a aut, které vyplňují jako relikt doby místo lidí veřejný prostor města. 

Obchodní řetězce a E-shopy hlásí nárůst prodeje o desítky procent!!! Nakupujte ON-LINE!!! E-Košík!!! Rohlík-CZ!!! TRHY-CZ??? ANO on-line nákupy mají své opodstatnění pro své cílové skupiny. Nejsou pouze finanční trhy. I trhy IN NATURA mají svou cílovou skupinu!!! 

Podobná opatření připomínají třeba úsměvné cimrmanovské řešení trudomyslnosti ve hře DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909. NÁČELNÍK: Půjdeme na sever. O tom nemůže být sporu. Ale nejdřív musíme zamést před vlastním prahem. / FRIŠTENSKÝ: Ale náčelníku, koště nebylo v seznamu. / NÁČELNÍK: Lehni! A proto se ptám: Kdo to byl, kdo zasel do našich řad semeno pochybnosti? Kdo nás to chtěl otočit o sto osmdesát stupňů zpět? Kdo to volal domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny? / LÉKÁRNÍK: Promiň, náčelníku. / NÁČELNÍK: Mimochodem, kdo to tady mluvil o popravách optimistů? / LÉKÁRNÍK: Ale to mi jen tak ujelo, Karle. / FRIŠTENSKÝ: No jo, tady se říkaly věci. Tady se volalo hajdy domů… / NÁČELNÍK: Ano. Správně. Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy? / LÉKÁRNÍK: Náčelníku, já potáhnu s Varlem za trest saně. / NÁČELNÍK: A dva dny nedostaneš jíst. / LÉKÁRNÍK: Rád.


ps 1:

Dne 21. 10. 2020 nařídila vláda, že od čtvrtka 22. 10. 2020 budou zavřeny obchody i služby, omezila pohyb, kontakty lidí . . . . . komedie pokračuje . . ..

ps 2:

Je ráno, je TRH 22. 10. 2020. CONGRATULATIONS !!!


Středeční i sobotní trhy na Resselově náměstí jsou až do odvolání zrušeny

https://chrudim.eu/stredecni-i-sobotni-trhy-jsou-az-do-odvolani-zruseny/d-11572

https://novinychrudim.cz/2020/10/13/stredecni-i-sobotni-trhy-na-resselove-namesti-jsou-az-do-odvolani-zruseny/

Městská tržnice na náměstí 28. října

https://www.hradeckralove.org/mestska-trznice-na-namesti-28-rijna/d-55433

Farmářské tržiště (Praha – Náplavka – Rašínovo nábřeží, Heřmaňák, Kubáň)

https://www.farmarsketrziste.cz/


Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!