témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Ležáky Street Party 2018

Ležácká pouliční oslava 2018


Má se cenu ohlížet za Ležáky, pietní vzpomínkou a podobou území? V roce 2018 uplynulo sedmdesát šest let od tragédie. Na místě nechyběla řada politiků. I v roce 2018 připomínala pietní vzpomínka jednu velkou street party kdekoli na parkovišti před jakýmkoli nákupním centrem.

 

V nedávné minulosti se z centra pietního území podařilo vymístit parkoviště, které si tu politici v den oslav pravidelně dělali, aby měl člověk možnost seznámit se s českým vozovým parkem. V roce 2018 už tu parkovalo jen pár nevychovaných nezbedů. Česká televize, aby lidem přinesla záběry silniční oslavy, jako každoročně zaparkovala bez skrupulí na místě vypáleného a zbořeného mlýna. Čt asi na pozemku hledala vysílačku Libuši. Na druhé straně však Čt 24 v neděli přinesla téměř hodinový blok a přímí přenos se vzpomínky na Ležáky.

 

Ležáky se liší od Lidic či jiných pietních míst řadou věcí. Tou podstatnou je i samo pietní území a jeho podoba. „Atmosféra tohoto místa je opravdu velice působivá. Památník i parková úprava jsou velice krásné,“ řekl Babiš, když na úvod svého projevu zmínil stručně prostředí Ležáků. Buď jej místo opravdu zaujalo, nebo mu to někdo napsal. Ležáky však nejsou parkovou úpravou, ani parkem, ani parčíkem, ani zahrádkou.

 

Ležáky byly koncipovány jako krajina - jako pietní krajina - jako chrám přírody pod širým nebem. Jako místo pro důstojnou národní pouti v přírodě. Tomuto pojetí se bohužel v posledních letech naprosto odcizila pietní vzpomínka. Možná to má souvislost i s tím, že tématem českých politiků jsou především auta, silnice, asfalt, haly a montovna. Jaká však dala dnešní konzumní a silniční doba podobu pietní vzpomínce? Jsou věci, ke kterým jsme od plánování Ležáků v roce 1946 – 1948 ještě nedošli.

 

Pietní území postrádá od roku 1989 celostní smysluplnou obnovu a především koncepci. Ve 21. stol. je ústředním prostorem Ležáků silnice – nesmyslná silnice III. / 33773, nesmyslné místo. Zatímco politici řečnili, část území, které je rovněž památkově chráněno se roky rozpadá. Psal se rok 2018 a část pietní krajiny umírá. O tom se zatím nemluví . . . Ze silnice to není vidět . . .

 

Odkaz:

Vzpomínka na vyhlazení osady Ležáky 2018

24. 6. 2018, 10:30 na ČT24

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10997918455-mimoradne-porady-ct24/218411034000030-vzpominka-na-vyhlazeni-osady-lezaky

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!