témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

LÁVKA, KTERÁ NIKOMU NECHYBÍ

Hysterie kolem lávek a mostů přináší své ovoce


Některé strany si udělaly z potřeby pravidelné obnovy dopravní a technické infrastruktury volební program, zapadající do jejich chaosu. V rámci všeobecné hysterie byla odstraněna i lávka přes řeku Chrudimku na Jungmannově nábřeží v Chrudimi na Kateřině. Od odstranění lávky uplynula celá řada měsíců a další měsíce pomalu plynou jako voda v řece. Odstranění lávky ukázalo navazující neschopnost řešit věci. I staré dožívající technické stavby je nutno časem obnovovat, nebo udělat nové. Jenže připravenost této akce je alarmující stejně jako věci úplně obyčejné, který celý tento podnik doprovázejí.

 

CEDULE S CHYBĚJÍCÍMI INFORMACEMI

Na stavbě chybí obyčejná cedule s informacemi o stavbě. Město se dlouhodobě, celá desetiletí, potýká s tím, informovat lidi. Některé akce, záměry a projekty jsou dodnes neveřejné a jsou tajeny do poslední chvíle. I v tomto případě město selhalo. Stavebník má legislativní povinnost umístit na staveništi při přípravě stavby a při stavbě informační ceduli, možná by mělo jít aspoň o slušnost informovat obyvatele města. Město sekýruje lidi vším možným, ale nedokáže je o stavu věci přímo na místě informovat. Jakékoli informace o akci chybí. Stavebník, projektant, realizace, termíny, cena, vizualizace nově osazované lávky . . . . Mj. pokud nastanou obtíže se stavbou, je možné o nich tímto způsobem informovat. Je úplně jedno, jestli větší zodpovědnost nese Město Chrudim, nebo majitel a správce toku a nábřežních zdí Česká republika - Povodí Labe, státní podnik. I to lze lidem vysvětlit. Měsíce trvající přezíravost je však neskutečná. Lávka byla odvezena v červenci 2019!!!!! Město Chrudim nedokázalo splnit za tento předlouhý čas ani obyčejnou legislativní povinnost, nebo slušnost k okolo procházejícím lidem. Možná je problém sehnat ceduli na staveniště. Možná je problém projekty prezentovat elektronicky apod. Ani o tomto projektu nedokázalo město lidi informovat. Na nepřehledném webu města pusto a ticho po pěšině. Ať se lidé snaží, ať hledají na facebooku, v novinách apod. Devět měsíců je v Chrudimi krátká doba. Chrudimský politik, příslušný odbor a zbytečné “odborné“ komise mají jinou práci. Za více jak devět měsíců si třeba politik může na facebooku změnit stokrát fotku na profilu . . . .

 

Město bez fantazie

K mostu do Havlíčkovy ulice a k mostu do Vrchlického je to kousek. Tak proč se nad problémem chybějící lávky od prázdnin minulého roku vzrušovat. Tento postoj je spojen s tím, že zástupci města nemají žádnou fantazii. Je spojen s tím, že město postrádá aktivismus v architektuře, občanskou iniciativu zabývající se těmito tématy včetně participace nad problematikou apod. Možná je Chrudim moc malá, není jako Budějice, Brno, Plzeň, Praha, Litomyšl . . . , podle mého je však velikostí naprosto skvělá, protože je cele uchopitelná. I zde mohla vzniknout výjimečná, funkční, technická, umělecká, hravá či úplně jiná intervence ve veřejném prostoru, byť dočasná, pokud by nepřerostla v místě do trvalosti. Stejně tak materiálově. Možností, jak dočasně překročit řeku je spousta. Povodí Labe když opravovalo zdi nábřeží za letním kinem si s přechodem vody hlavu moc nelámalo. Nelámou si s tím hlavu ani ženisté. Jenže i dočasná stavba může mít svou tvář, může být zajímavá, může mít nápad . . . nápady v Chrudimi zatím chybí. Je s tím moc práce.

 

 

odkazy:

https://www.youtube.com/watch?v=gb63B06jolw

https://novinychrudim.cz/2019/07/26/lavka-na-jungmannove-nabrezi-se-nedozila-ani-sedesati-let/

https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/oprava-lavky-je-v-nedohlednu-mesto-nesehnalo-projektanta-20180922.html

https://novinychrudim.cz/2019/07/25/lavka-spojujici-jungmannovo-nabrezi-a-uzkou-ulici-zmizela-za-rok-ji-nahradi-nova/

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!