témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Korupce v rozvoji města u zakázek na stavby a veřejná prostranství

Aneb jak se projektuje a staví v malém městě


PŘÍBĚH PRVNÍ – KORUPCE ZA BÍLÉHO DNE

Chrudimské noviny vcelku humorně okomentovaly dění kolem Kopanického mlýna. Je škoda, že nedokázaly pojmenovat problém, který Chrudim dlouhé roky trápí a tím je KORUPCE V ROZVOJI MĚSTA. Ve světle chrudimských veřejných stavebních zakázek je smyšlená nálepka Zdravého města jen podvodem na lidi, za kterým radnice schovává své problémy, kterých je víc než deset. Za touto nálepkou a lezením na bedny schovává korupci, která přerostla do rozměrů, které nelze schovat, přerostla totiž veškeré dobré mravy. Korupci popisují všechny kauzy, které se objevují v médiích a bylo o nich hojně psáno i zde. Korupce je schovaná také za slova jako dobrá víra, braní a nebraní a především za blbost. O problémech je třeba se začít bavit a věnovat jim pozornost. Korupce je rovněž spojena s hnusnou podobou města posledních let a s nechutí dělat kroky k cílené, celostní a lepší podobě a obnově města. Jde o příběh vědomé manipulace. Takže pokud to napíšu takhle, humor Chrudimských novin pana Kušty se najednou vytratil. Navíc je stále dost lidí, kteří nepotřebují peníze pana Kušty, pana Babiše, komunistů ani ostatních a mohou psát zatím svobodně. Problém odráží stav zdejší radnice, která začala připomínat Olymp nedotknutelných bohů, smetiště místostarostů, smetiště zbytečných komisí a přemíry zastupitelů. Chrudim má zasloužilé olympioniky, kteří jen mění pozice, ve hře škatulata hejbejte se.

Záměrně byla zničena Kopanice a kus Kateřiny, za chvíli bude zbourán vinou města Pippichův dům, možná bude zničeno i Masarykovo náměstí, o prostoru před nádražím se raději s lidmi moc nemluví, stejně jako o Střelnici, o polidštění dopravy Palackého a Obce Ležáků, či o nábřeží řeky od ulice Vrchlického po Dr. Milady Horákové, stejně jako o zničení pivovaru a celé řadě jiných záměrů a projektů. U zmíněných záměrů si ukážeme, jak se vaří korupce. Pojem korupce totiž není jen o penězích. Tak jdeme do projektování . . .

 

 

PŘÍBĚH DRUHÝ – KOPANICKÝ MLÝN

Kopanice - The NeverEnding Story

Die unendliche Geschichte

 

Režie: Milan Kušta / vedení města Chrudim

Předloha: Milan Kušta / Zdeněk Kozub / Petr Řezníček a radniční kolektiv

Scénář: Milan Kušta / Petr Řezníček a radniční kolektiv / Marek Janatka

Kamera: Milan Kušta, Petr Řezníček a radniční kolektiv

Hudba: Milan Kušta, Jakub Valenta

Hrají: Milan Kušta, Petr Řezníček, Marek Janatka a radniční kolektiv

 

Chrudimské noviny podnikatele Kušty vychválili svého chlebodárce i výstavbu rezidence Kopanický mlýn. Co mohl také pan Valenta dělat jiného, než hájit zájem svého pána. DĚSIVÉ NA CELÉ VĚCI JE, ŽE POLITICI VE VEDENÍ MĚSTA MOC DOBŘE VĚDÍ, O CO JDE!!! To že se možná s podobnou věcí zatím nesetkali, je neomlouvá. Politici s Kuštou nesou totiž zodpovědnost za ZNIČENÍ této části města – to už jim nikdo nevezme, jenže nikdo je zatím k zodpovědnosti nedožene, mají svůj úžasný svět, kde se může všechno. Úřad v Chrudimi k destrukci vydal kladné rozhodnutí. VYTÍRAT SI S LIDMI ZADEK PŘI ZBYTEČNÝCH JEDNÁNÍCH S VEŘEJNOSTÍ NAD KOPANICÍ, KDYŽ UŽ NENÍ O ČEM !!! A KDYŽ LEPŠÍ ŘEŠENÍ NAPROSTO ZÁMĚRNĚ HLEDÁNO NEBYLO A NEEXISTUJE !!!  JE UŽ DNES JEDNOU ZE STRATEGIÍ ZDRAVÉHO MĚSTA. Politici naprosto cíleně a záměrně nechtěli hledat lepší řešení, i když mohli!!!!! a naprosto programově ze záměru zásadním způsobem ovlivňující město vyloučili veřejnost!!!! Bez připomínek podepsali ZA VOLIČE souhlas!!!!! Politici vědomě upřednostnili v centru města nevhodný záměr jednoho jediného člověka, který jej zásadně ovlivní, před obyvateli a před veřejným zájmem města!!!

Nekvalitní a špatné stavby produkují stejně nekvalitní veřejný prostor, nekvalitní materiály, nekvalitní uspořádání, vizuální podobu k uzoufání. Kopanice přináší mnohovrstevnatou destrukci, zatahuje do centra města tuctové stavění typu Špice a podobný humus, je obdobou Husákova sídliště v nedaleké Husovce a Palackého, pouze o 40 let pozdější, tedy jde o velké urbanistické zoufalství. Nelze se odvolávat na to, co tu bylo!!!! Problém není takto postaven!!! Kde vznikly neorenesanční stavby jako Národní muzeum a především Rudolfinum či Národní divadlo? Třeba i na smetišti jde postavit noblesní a světovou architekturu. Tohle je zoufalá šitka, která zastavuje území maximálně a bezohledně špatnou architekturou, chce ho jen k smrti finančně vydojit. To je motto architektury pana Kušty na Kopanici. Jde o tuctovou (a špatnou architekturu) na místě pro ni nevhodném (, totiž příliš cenném). Korupce souvisí s tím, že veřejnost byla záměrně vyloučena, že vedení města obhajuje špatný zájem, aniž by nalezlo lepší řešení a že prosadilo zájem jednoho jediného člověka před zájmy několika stovek lidí. Jeden developer a sedm set obyvatel s jiným názorem. Arogantní jednání aktérů připomíná totalitu. Ať si hlavního architekta platí Kušta a ne obyvatelé, včetně mě.

Do snůšky nepravd, které Chrudimské noviny zveřejnily a které nerozumí urbanizmu, architektuře ani dopravě zapadá i starostův výrok o sjezdu ke sportovištím.

 

PŘÍBĚH TŘETÍ – NÁBŘEŽÍ A KORUPCE

Sjezd ke sportovištím je drobným příběhem korupce v řešení nábřeží. Jde o příběh salámové metody v řešení území. Území města a nábřeží se rozkouskuje a rozdělí. Kousky dostanou k řešení kamarádi a vše se maskuje transparentní veřejnou zakázkou na kolečka salámu, která se postupně a chaoticky prodávají a krájí. Problémy v území de-facto zůstaly neřešeny, bylo vytvořeno chybné zadání, kamarád zadal kamarádovi a to ještě bez souvislostí. Záměrně nebyla odpovídajícím způsobem zadána veřejná zakázka, ale byla zneužita ve prospěch jednotlivce, který záměrně nepřinesl a ani nemohl přinést kvalitní a lepší řešení!!!! Lidé a obyvatelé v místě byli samozřejmě z procesu vyloučení. Politici zneužili institut veřejné zakázky, zneužili území města a jeho obyvatele, ale důležité je, že věc prezentují jako naprostý úspěch a lidé jim to baští. ANO řešilo svého času kytky v korytě Chrudimky, které mohou přinést zazemnění, no zkrátka blbost. Už se ani nedivým, že důležité věci pořád unikají. Projekt je řešen záměrně bez odpovídajících souvislostí, doprava v celém území je záměrně špatně vyřešena, záměrně si Janatka řešil sportovní halu bez souvislostí, záměrně a bez souvislostí město uvažuje nad parkovišťátkem, záměrně se z území dělá sálám, záměrně má Chrudim desítky let hnusné nábřeží, protože se záměrně neřeší, a když, tak pomocí dílčích a špatných kroků.

 

PŘÍBĚH ČTVRTÝ - KAPITOLA O PIRÁTECH

Pirátské hrátky na občanské sdružení v kauze Kopanický mlýn, jak s humorem referovaly developerovy Chrudimské noviny, zastupující zájmy obyvatel jsou v podání dnešní stavební legislativy kravina – protože by se nejdříve musela změnit. Stavební legislativa je navíc pod tlakem zájmů přesně takových developerů a Kuštů a jejich politiků (viz. radnice Chrudim, viz Praha a hnutí ANO), kteří je podporují, a jde tedy zatím úplně opačným směrem, aby se vliv veřejnosti na podobu obcí, měst a krajiny zmenšil na nevýznamné minimum a vše kolem se mohlo ničit. Navíc v tomto případě přichází podobná aktivita pozdě a v době, kdy je hotovo. OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ROVNĚŽ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NENAHRAZUJE ZODPOVĚDNOST POLITIKŮ. ZODPOVĚDNOST V TOMTO PŘÍPADĚ JE NAPROSTO JASNÁ, ZODPOVĚDNÉ JE VEDENÍ MĚSTA, STAROSTA A JEHO ČTYŘI ČLENOVÉ (PETR ŘEZNÍČEK, JAROSLAV TRÁVNÍČEK, JAN ČECHLOVSKÝ, MIROSLAV TEJKL, ROMAN MÁLEK, STEJNĚ JAKO ZBYLÍ RADNÍ) A ZODPOVĚDNÝ JE ARCHITEKT MĚSTA MAREK JANATKA. Jsem zvědav, jestli je někdo někdy dožene k zodpovědnosti už jen proto, aby si vůbec uvědomili své role. Projekt je daleko za hranicí soukromé sféry a tito lidé selhali. Problém Zdravého města opět vykrystalizoval a promítá se do neuvěřitelně nízké stavební a politické kultury v Chrudimi. Za ničením města stojí v každé době konkrétní lidé a je dobré si je občas připomínat.

 

PŘÍBĚH PÁTÝ – STAVĚNÍ VE MĚSTĚ

Nejde o to ve městě nestavět, jde o to stavět daleko lépe, kvalitněji, nepoškozovat a hájit veřejné zájmy a nepřijímat první blbé řešení. Jde o to včas hledat řešení jiná a lepší a bavit se u záměrů přerůstajících ze soukromého do veřejného prostoru a výrazně ovlivňujících město od počátku s lidmi. VŠICHNI POLITICI JAKO JEDEN S PROJEKTEM A S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI SOUHLASILI!!! ROVNĚŽ JDE O TO, ABY HLAVNÍ ARCHITEKT, KDYŽ UŽ HO MĚSTO PLATÍ, OD POČÁTKU KOMUNIKOVAL SE VŠEMI AKTÉRY V ÚZEMÍ, VČETNĚ POLITIKŮ, DEVELOPERA A VEŘEJNOSTI. NIC Z TOHO SE V KAUZE KOPANICKÝ MLÝN NESTALO, ZÚČASTNĚNÍ ODVEDLI ŠPATNOU PRÁCI, NAVÍC JEJICH JEDNÁNÍ JDE OZNAČIT ZA KORUPČNÍ!!! KDO JE ZA JEJICH ŠPATNOU PRÁCI PLATÍ? ZCELA ZÁMĚRNĚ NEVYUŽILI VŠECH MOŽNOSTÍ, ABY VĚCI OD POČÁTKU ŘEŠILY JINAK A LÉPE, ABY ZABRÁNILI POŠKOZENÍ MĚSTA A NEPŮSOBILI OHROŽENÍ VEŘEJNÉHO ZÁJMU.

 

PŘÍBĚH ŠESTÝ - PŘÍBĚH PANA JANATKY

Proč starosta ničí své okolí? Takhle se projektuje už jenom v zaostalém světě a projektuje tak jen naprostý diletant. Je s podivem, že starosta bydlící v místě podporuje naprostou destrukci celé lokality na základě špatných zadání (včetně veřejných zakázek) a bez znalosti jakýchkoli souvislostí. Místo obnovy této části města, Kateřiny a nábřeží přináší zdejší patriot městu destrukci. Pro mne nepochopitelné. Pan Janatka, který tady nebydlí, mu to asi náležitě vysvětlil. Možná starostovi zapomněl sdělit, že doba se už trochu posunula, takže by na to mohli, než vymřou, reagovat i chrudimští radniční dinosauři. Za Kopanický mlýn by měl být Janatka okamžitě a bez jakékoli diskuze vyhozen stejně jako za své střety zájmů. Úloha pana Janatky je jinde, než v projektování sportovní haly a podobných věcí. Janatka je spoluzodpovědný za Kopanický mlýn, Masarykovo náměstí, nábřeží a jiné kauzy. Zodpovědné politiky vyhodit bohužel nejde. Janatka měl být už dávno za neplnění práce a korupčním angažmá ve městě vyhozen. On je ten, kdo má komunikovat s veřejností, developery, podnikateli, účastníky a všemi aktéry v území apod. Jeho role je úplně jinde. Spolu s politiky vytváří akorát korupční prostředí. Asi jsem rád, že velký učitel z nábřeží dělá politiku a už neučí děti, které by mu to jednou vrátily. Někteří lidé nemají možná pro město a stavění cit, to bohužel asi naučit nejde, Jednoduchost a nadčasovost jim zůstane navždy ukryta. Neznalost, hloupost, opakování chyb, špatné mravy, nehájení veřejného zájmu, to je Zdravé město, Zdravé město jsou jeho politici minimálně jednou nohou hluboko prokořeněnou do socialistického plánování města. Někdy to vypadá, jakoby se Chrudim stále projektovala za éry Gustava Husáka. Nekvalitní rozvoj města nás obklopuje a stále se ubírá k radostným a zářivým zítřkům.

 

PŘÍBĚH SEDMÝ – MASARYKOVO NÁMĚSTÍ A OSTATNÍ KORUPČNÍ ZÁMĚRY, HŘÍCHY A SKANDÁLY

Kauza BOHEMIA. Kauzy se opakují, jeden podnikatel upřednostněn před desítkami obyvateli a stovkami ostatních, kterým není podoba náměstí lhostejná, jeden podnikatel upřednostněn před ostatními drobnými podnikateli v místě a před veřejným zájmem. Korupce jako vyšitá. Záměrně není řešena a hledána lepší podoba náměstí, ale pouze jedna samozřejmá a podružná věc jakou je parkování – tedy doprava v klidu. Kdo viděl projekty? Nezodpovědnost vedení města naprosto trestuhodná, a kdyby někdo podal trestní oznámení, měl by na to plné právo.

Jaká je kauza LETNÍ KINO? Veřejný prostor města byl roky uzavřen. Bez zodpovědnosti!!! Špatný územní plán díky politikům přepůlil zelenou lokalitu na zástavbu a parkoviště – korupci nemá cenu rozebírat. Kolikrát proběhla a jak vypadala participace s lidmi? Jedním slovem NEZVLÁDNUTÁ KOMEDIE! Projekt měl proběhnout v tichosti, ale veřejnost vedená panem Herbstem se ozvala. Zástupci ANO se pak dohodli s městem na zachování promítání. Veřejnosti byli ve finále po řadě let městem představeny dva úplně stejné půdorysné projekty, jeden s kinem, jeden bez něj!!! Vědí lidé, jaký je rozdíl proti původnímu návrhu z roku XY? V podstatných věcech téměř žádný!!! Naštěstí jsem nemusel za tuto poslední manipulativní komedii v muzeu platit vstup. Projekt má navíc chybnou terminologii popisu celého řešeného území, území nepochopil a je chybný. Je to podobné, jako kdyby si spletl doktor hlavu s nohou. A především odpovídající varianty lepšího řešení prostoru naprosto záměrně předloženy nebyly a žádný politik je ani nepožadoval!!! Nezodpovědné a korupční jednání jako vyšité. Mj. hnutí ANO sehrálo velmi diskutabilní úlohu, řešilo pouze jeden, a to SVŮJ zájem v území bez zájmů ostatních a to ostatně řeší i nynější projekt!

Jak dopadl CHRUDIMSKÝ PIVOVAR? Stejní lidé, stejné chyby, a navíc finanční spoluúčast kraje na jeho zničení.

SCHODY DO MYŠÍ DÍRY byly řešeny záměrně bez jakýchkoli souvislostí. Podoba území pod hradbami a ostatních bezprizorních a zanedbaných míst kolem centra města je už dnes naprosto neudržitelná a příšerná. Zodpovědné je vedení města. Stavební intervence do těchto cenných míst jsou řešeny záměrně špatně, neomluvitelně a s neskutečnou ignorancí. Korupce v zadání zakázek je nad rámec příspěvku. Korupcí je však samo řešení, které území zbavilo na dlouhá léta možnosti lepší podoby. Takhle se může dívat na město jen druhořadý údržbář, který nechápe jeho potenciál. Jedna oprava dokáže na léta zablokovat nadčasovou a lepší obnovu celého území pod hradbami, kterého jsou schody dnes jen rutinní a designově přežitou součástí.

Rovněž na zmíněném NÁBŘEŽÍ už mohl život fungovat úplně jinak, lidé tu dávno mohli mít lepší prostředí, ale díky korupčníkům jsme o desítky let zpět. Zodpovědnost je neúprosná. Když nelze dělat velké kroky, tak řada drobných už mohla být dávno učiněna. Ulicí Na Ostrově se nemusela prohánět auta cizáků a všech debilů, co si tudy zkracují cestu městem, mají zde být auta rezidentů a obsluhy související s veřejnou vybaveností. Kolem školy mohlo být bezpečněji. Areál ČSAD měl už dávno být řešen. Jen hlupák bude v souvislostech regenerace sídliště U Stadionu a v souvislostech obnovy nábřeží řešit nový betonek před Kleopatrou, když priorita věcí je úplně jiná a náměstíčko dál zůstává zoufale hnusné!!! Stejně tak, když řeším sjezd ke sportovištím, zbavím nábřeží a lidi v přilehlých čtvrtích všech zbytečně projíždějících aut. Budu pracovat s městem, nábřežím, řekou, bezpečnější školou a sportovišti. Jako vždy, chybí odpovídající zadání a odpovídající způsob veřejné zakázky. Rovněž - zeptal se někdo lidí? Asi ne!!! KORUPCE!!!

PROSTRANSTVÍ PŘED CHRUDIMSKÝMI ŠKOLAMI tvoří dnes nebezpečná parkoviště a nebezpečný a kolizní dopravní prostor. Blbost a nevzdělanost politiků formuje tato velmi důležitá místa mezi městem a školou navíc ve vlastnictví města. Říká se tomu vznešeně edukace, i tento dnes hnusný a veřejností sdílený prostor totiž vyučuje, ale v podání místních politiků zatím nikdo neví co!!! Možná akorát to, že Čechy jsou zatím zahraniční montovnou, jsou průmyslovou a nákupní zónou. Starosta je popleta, i tohle už náš velký učitel zapomněl. Chtělo by to dědu Drchlíka aby CML upozornil na zoufalou podobu těchto míst.

ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ MĚSTA a jeho okolí tento stav naprosto nekriticky podporuje. Přebarvené blondýnky v černých limuzínách bydlících v polích za městem, kde VEDENÍ MĚSTA NAPROSTO SYSTEMATICKY LIKVIDUJE OKOLNÍ VESNICE, dopravně ničí město – třeba si to barbíny někdy uvědomí, stejně jako to, že tento sen byl v Austrálii a Americe IN někdy před 40 lety. ANO, tak moc jsme zpátky.

OBNOVA KRAJINY a lidských vztahů díky vykořeněnosti způsobené komunisty bude trvat desítky let a nikdo se dnes smysluplné a cílené obnovy zničené krajiny nedočká. Díky politikům není potenciál krajiny kolem města dlouhodobě uchopen a jedna asfaltová cyklostezka na tom nic nemění, neboť obnova krajiny a pozemkové úpravy v celém katastru obce už měly být dávno hotové (2018-1989=29!!!!) Místo toho dál pokračuje ničení okolí města a sídelní krajiny, ničení tohoto úžasného přírodního a rekreačního potenciálu, největší venkovní tělocvičny, která je zatím k užívání všem a zadarmo!!!

Proč už dávno nemáme lepší ULICI PALACKÉHO A OBCE LEŽÁKŮ – Korupce!!! Není možné, aby politik umožnil rok nekomfortu, uzavírek a rozkopanosti bez jakékoli přidané hodnoty. Už dávno měli být lidé seznámeni s lepší podobou této chrudimské dopravní stoky a s humanizací jejího okolí!!! Janatka si už dávno měl vzít kýbl barev a s Řezníčkem přebarvit uliční profil. Čekání na obchvat je lež a kravina, když jde věci řešit hned!!! Zdejší vody jsou stojaté jako kilometrový led.

PŘEDNÁDRAŽÍ se řeší od začátku bez lidí, realizované přilehlé ulice jsou zoufalstvím, přehlídkou nekvalitního řešení a nekvalitních materiálů. STŘELNICE se řeší opět s vyloučením veřejnosti. VŠECHNY KLÍČOVÉ ZÁMĚRY MĚSTA JSOU ŘEŠENY RADĚJI BEZ VEŘEJNOSTI A RADNICE MOC DOBŘE VÍ PROČ!!! Zdravé město a celé jeho desatero je v tomto světle pouze fraška pro lidi, aby pak do korupčního jednání radnice nemluvili.

Stranou nechám zoufalou podobu kdysi NOBLESNÍ CHRUDIMSKÉ ARCHITEKTURY, desítky zničených objektů a fasád jako u Sokola a vedle stojícího bývalého úřadu, ZUŠ, ZŠ Husova, polikliniky, desítek zničených baráků, které přežily komunistické asanace aj. ZNIČENÉ DOMY jen odráží příšerný a bezprizorní veřejný prostor ulic. Řada z nich patří městu.

Celé město dneska připomíná JEDNO VELKÉ A HNUSNÉ PARKOVIŠTĚ. Stejně tak jen pitomec posvětí např. parkoviště před ZŠ Husova a jinde, aby to žákům zpříjemnil. Ještě že máme starostu učitele!!! Už totiž nevím, jak lépe přiblížit architekturu a dopravní problémy zdejším politikům, když je usilovně vytvářejí. Předprostoty škol otřesné a kolik jich po městě je!!! Bohužel tohle si neuvědomují ani rodiče dětí, když z plechovky vylezou na rodičovskou schůzku, a často ani učitelé. Lidé, kteří se po městě pohybují na kole, pěšky a bez aut možná za chvíli půjde spočítat na prstech. To je Zdravé město!!! Tento problém není ani o zaměstnanosti, ani o čase, je jen o lidech. Smutné.

PARKOVÁNÍ VE MĚSTĚ dodnes není smysluplně vyřešeno! Další kauzy, které proběhly v PRŮMYSLOVÉ ZÓNĚ SEVER, kde byl záměrně politiky zničen kus města stejně jako na všechny ostatní už zde není místo. Politik učí obyvatele, že blaho jednoho je v Chrudimi obecným blahem všech.

Web přinesl řadu příspěvků věnujících se městu, krajině a veřejným prostranstvím. Na základě příspěvků, kterých bylo víc než dost, si dovoluji tvrdit, že chrudimští politici jednají korupčně, ať vědomě či nevědomě a zatáhli do města neuvěřitelně nízkou stavební kulturu. Ať si bydlí v polystyrenových křiklavě vytuněných barevných domečcích, s umělým šindelem na střeše, obklopených zámkovou dlažbou, ale ať odhlédnou od hnusných módních trendů a prostor města pojímají nadčasově a s noblesou, jakou si město zaslouží.

 

PŘÍBĚH POSLEDNÍ – KAPITOLA OSMÁ

Město je záměrně ničeno a je třeba o tom psát a mluvit, aby se nezapomínalo, neopakovalo a včas předcházelo podobným chybám. Je třeba mluvit o problémech, o špatném architektovi, o špatně zadaných zakázkách, o korupci, o korupčním Kopanickém mlýně o ostatních věcech, které ničí město a negativně ovlivňují kvalitu veřejného prostoru, tedy kvalitu života ve městě. Zodpovědní lidé by se měli začít zodpovědně chovat. Zdejší politik možná už ztratil nadhled a žít ve ničeném městě mu přijde normální. Je zoufalé sledovat destrukci českých měst, a především českých vesnic a ničení krajiny. Vše bez nároku na smysluplnou obnovu. Chrudim by si zasloužila obnovu a zodpovědný přístup. Popsané problémy nejsou banality typu rekonstrukce fasády na radnici. Výše uvedené kauzy perfektně odráží problémy desatera i Zdravého města. Jde o chyby související s nízkou stavební kulturou, s kterou město zápasí. Chrudim není jenom památková zóna přehlédnutelná z okna radnice. Záměry za památkovou zónou jsou pro kvalitu života ve městě stejně důležité. Selektivní vymezování zón je dávno přežitý omyl, je to něco jako rasizmus v urbanizmu, metr veřejného prostoru před radnicí je cennější než metr někde o kousek dál? Stejně tak metr krajiny tady je cennější než metr za rohem? Blbost! Město bylo a je jenom jedno a nemá cenu jej ničit. Podobně krajina. Lidé by se měli podívat na své město, jeho okolí a sídelní krajinu. Jaký to je pohled?

Ve zmíněných kauzách jde o neomluvitelné a vážné chyby. Zaměstnanec by za ně letěl. Politikům a úředníkům pan Andrej akorát populisticky přidal na platech. Chovejte se korupčně a plat vám bude zvýšen?

Pokud lidé v Chrudimi nebudou požadovat nápravu a budou dál apatičtí nic se nestane, vedení města, podnikatelé a jejich noviny se jim budou tak akorát vysmívat. Na radnici není těmto kauzám věnována odpovídající pozornost, chybí včasné informace a samozřejmě odpovědnost. Záměrně jsou prosazovány špatné zájmy jdoucí na ruku vybraným podnikatelům, dlouhodobě jsou prosazovány zájmy ničící město, fakta jsou překrucována, veřejné zakázky jsou zadávány ze setrvačnosti, mnohdy na základě neuvěřitelně špatných zadání a podmínek. Pokud se kauzy z dosavadního humorného pohledu, který občas přináší Chrudimské noviny a výklady radničních politiků nepřesunou směrem k dnes dokladovatelným, záměrným a korupčním formám chování, bude korupce v rozvoji města legální, budou dál prosazována špatná řešení na úkor kvalitního rozvoje města. Opakem korupce je prý integrita, záměrně u řady projektů od počátku chybí transparentnost, informace, participace, řada projektů je zcela záměrně řešena bez celistvosti, řadě projektů chybí dlouhodobá (nad)politická kontinuita . . . , městské zakázky a projektování připomíná dnes nejčastěji zmíněné krájení salámu. Uvedené kauzy jsou jedním z největších problémů Zdravého a dnes nemocného města.

 

odkaz:

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/vybudujte-pod-kopanici-park-kriceli-lide-na-milana-kustu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Korupce#Dal%C5%A1%C3%AD_druhy_korupce

 

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!