témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Když ve městě umírají stromy

Nejen v Česku, ale i po Chrudimi umírají stromy


V Česku umírají stromy. Populisti z firmy ANOfert v tom mají jasno – mohl za to ředitel Lesů České republiky. Kdo taky jiný? Zase náhoda, že právě firma stíhaného premiéra v lese dlouhodobě podniká? Je to jen byznys? Jenže to patří do jiného soudku a do nějakého politického sloupku.

Faktem zůstává, že lesy na Moravě, na Vysočině, v Polabí a jinde po republice umírají. Umírají smrky, borovice, modříny a přidávají se ostatní i listnaté a ovocné dřeviny. Prognózy na těžbu a proměnu krajiny nejbližších let jsou přímo děsivé. Sucho, kořenové systémy nedosáhnou na vodu, zvětšuje se náchylnost na houbové patogeny, hmyz, přidává se kůrovcová kalamita (,kterou mají lidé spojenou “nespravedlivě“ pouze s lýkožroutem smrkovým – Ips typographus), a v lese přibývá kůrovcových stromů a kůrovcových souší. Samička brouka klade v dnešních ideálních podmínkách vajíčka jako o závod, a tak není výjimkou počet tří až čtyři pokolení za rok. Ceny dřeva klesají. Začínají být na minimu. Co s dřívím neví ani partička zodpovědných. Zřizují se kůrovcové kalamitní štáby. Ovšem nutno podotknout, že kalamity se opakují. Nasavrcko pamatuje kalamitní holožír bekyně mnišky ve 20. letech 20 stol., tedy před sto lety.

A co ve městě? Co stromy ve veřejném prostoru? Umírají? Jakou má město koncepci zeleně? Troufnu si tvrdit, že je to podobné, jako s koncepcí dopravy, s rozvojem a výstavbou, se sociálnem . . . . Tedy, že město nemá nic, má jen kupu zbytečných komisí. Stromy umírají kolem Borzny, na plácku před kinem, před letním stadionem, umírají si klidně po celém městě . . . .

Stromy umírají při cestách z Chrudimi do Pardubic. Tady se k vlivům přírody aktivně přidal člověk a Správa a údržba silnic Pardubického kraje. V létě sucho a v zimě pořádně osolit. Stromy pochcípaly a SUSka s městem jim třeba půjdou na pohřeb. Co zbylo ze stromořadí?

Co bude s veřejnými prostory města? Co bude s veřejným prostorem města, když je založen třeba na jednom stromu? Co bude s bezprizorními plácky? Po Chrudimi jsou jich desítky. Jsou hnusné a zoufalé. Bývalému vedení to dalo určitě makačku, než je dostalo tam, kde jsou. Budou tam podle nového vedení, prvoplánové a hloupé dopravní NEkoncepce firmy ANOfert a Pirátů, stát auťáky? Úžasná chrudimská radnice a její ještě úžasnější NEkoncepce zvažuje z plácků, s kterými si neví rady, udělat parkoviště. Takže starosta může PILNĚ začít tvořit nové parkoviště třeba zrovna před kinem. Tenhle prostor a desítky jiných po Chrudimi stojí za hovno. A když stojí za hovno, tak jsou podle radnice zralá pro auto? Radnice třeba vypíše podle své nové NEkoncepce výběrové řízení na dlouhodobý pronájem nebo rovnou koupi prostoru. Tak sbohem buku (Goodbye Fagus sylvatica ‘Atropurpurea‘), třeba tu vznikne nové a krásné parkoviště bez dopadu do veřejného rozpočtu! Pohřeb stromu a pak co? Tak co bude s hnusným pláckem u kina?

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!