témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Když si v Chrudimi stavěla Policie ČR nový dům

Výstavba Územního odboru a Obvodního oddělení Policie České republiky v Chrudimi připomíná frašku. Frašku připomíná chování státu, policie i chrudimských politiků


Budou nové vtipy o Policii ČR, nebo o politicích? Nechovej se a nemysli jako policie, potažmo český stát? Policie ČR si staví v Chrudimi nový objekt za cenu větší než 350 mil. Vážení spoluobčané, plaťte ať policie staví! Za to Vám politik ve městě, ani policie neřekne, co bude s bývalým objektem a celým ohromným areálem v centru města. Záměr postavit nový barák není včerejší. Stále ticho po pěšině. Co se starým barákem v centru města, bude policie a politici tajit? U chrudimských politiků jde ostatně o léta zažitou praxi. Policie bude raději sbírat od lidí za nejrůznější kraviny pokuty, ale kdo dá pokutu policii a státu? Je tohle jednání týkající se urbanizmu a využití města standardní? Takhle zodpovědně se chová politik zastupující město a stát, jako zodpovědný hospodář, který město užívá a objekty v něm vlastní? Jednání, které nyní předvádějí politici a policie je typické snad už jen pro Chrudim. Hlavně lidem nic neříkat a neříkat a neříkat. To bylo heslem bývalého vedení města a je to zatím i heslem nového vedení a nového starosty.

U projektů města posledních let, včetně projektů vysloveně klientelistických, město sice možná splnilo legislativní požadavky územního či stavebního řízení vyhláškou, jenže většina lidí, kteří mají tu smůlu a bydlí “za rohem“ o důležitých“ záměrech a projektech města nevědí vůbec nic. Nevědí nic a nevědí včas o developerských, krajských, či státních projektech významně se dotýkajících města a jeho veřejného prostoru (pivovar, Kopanice, terminál, Masarykovo nám., nábřeží aj.) Lidé platí státní správu a samosprávu, platí politiky i policii, platí a platí a platí. Někdy zůstává otázka proč. Člověk žijící v Chrudimi si už zvykl, že politikovi se vejde do hlavy třeba restaurování sochy Viktorína Kornela ze Všehrd, možná se tam jednou vejde i celé Všehrdovo náměstí, ale ten velký barák uzavírající jižní frontu? I navazující baráky a život v nich tvoří náměstí a město. V Chrudimi takové věci stále nejsou důležité. Ospalé město, ospalí lidé, nezájem. Město a jeho centrum podle toho také vypadá.

Kromě vlastníků ČR - Krajské ředitelství policie Pardubického kraje (Na Spravedlnosti 2516, Zelené Předměstí, 53002 Pardubice), má zde majetky Město Chrudim (Resselovo náměstí 77, Chrudim I, 53701 Chrudim) a ČR - Okresní soud v Chrudimi (Všehrdovo náměstí 45, Chrudim I, 53701 Chrudim).

Chování města je neuvěřitelné. Vypadá to, že politici zatím netuší, že objekt, který nese adresu náměstí, se ho také týká. Zatím jsou úvahami, myšlenkami a mentálně možná teprve u restaurování sochy Kornela ze Všehrd. Člověk žijící v Chrudimi je nejen politiky, ale už i policií nucen nadužívat zákon 106, o svobodném přístupu k informacím, aby se něco dozvěděl? Situaci, kdy si policie staví barák a stát ani politiky nezajímá město ani náměstí nemá cenu raději komentovat. Ostatně vtipů o policii je dost a tohle je hodně špatný vtip. Možná se časem vynoří i vtipy o chrudimských politicích.

O tom, že na radnici sedí parta šprýmařů a radnice se možná stává Hnízdem Kosů předvedli, když politici sázeli v roce 2019 Stromy svobody, a kdy Obrkos se vyznamenal vnořením nemožného stromu se “zlatými jablíčky“ do ještě nemožnějšího místa ve městě . . . Pokud by si politici v Chrudimi postavili jeden nový velký úřad v průmyslové zóně jako policie, asi by bylo taky zbytečné ptát se jich, co udělají s objekty na náměstí.

A co říct na konec? Že je opravdu těžko říct, jestli mají větší inteligenci zástupci policie, nebo v Chrudimi volení politici. Česká republika, to je hospodář! Jde o klíčové otázky spojené se životem centra města, ekologií, veřejným prostorem, architekturou apod. Politici, to jsou správci města! Na pozemku Krajského ředitelství policie Pardubického kraje se buduje veledílo, ale co s ohromným starým barákem v centru města nikdo včetně Policie České republiky neví? Stavět zatím v Chrudimi znamená nevědět a mlžit? Pokud se takhle chová soukromý developer, to je keců . . . . Kdež se takhle chová město a stát, je vše v pořádku.

 

odkazy:

https://novinychrudim.cz/2020/01/19/stavba-noveho-policejniho-reditelstvi-v-chrudimi-ktera-vyjde-na-stovky-milionu-korun-finisuje/

https://novinychrudim.cz/2019/10/15/chrudim-se-chysta-opravit-dalsi-krizky-pamatniky-a-hroby-napriklad-pomnik-viktorina-kornela-ze-vsehrd/

https://prostorprochrudim.cz/clanek/co-bude-s-arealem-policie-cr-v-centru-mesta.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Rous

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!