témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Kdo zničil Husův sbor Církve československé husitské v Chrudimi?

Bůh je Česká spořitelna, kostel je Česká spořitelna, a tak se lidi v Chrudimi modlí k České spořitelně


Kostel Husův sbor, kostel mistra Jana

Kostnice. Psal se rok 1415 a byl vynesen rozsudek. Byla nasazena kacířská čepice. Bylo 6. července 1415, byla zapálena hranice. Christi virgo dilectissima . . . . V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil, psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti. Hranice byla zapálena. Popel vhozen do Rýna. Jsme o 520 let dál. V roce 1935 byl podle projektu Cyrila Luhana v Chrudimi dostavěn Husův sbor Církve československé husitské. Nad vstupem je ve fasádě nápis: PROSÍM, ABYSTE SE MILOVALI A PRAVDY KAŽDÉMU PŘÁLI. M. J. HUS.

 

Česká spořitelna = chrudimský Bůh?

Ó Böhmische Sparkasse! Ó Česká spořitelno! Ó Erste Bank Group. Mistře Jane online půjčku bez papírů do 15 minut! Ó mistře Česká spořitelna má řešení pro každého. Ó Bože půjčka, hypotéka, konsolidace. Spočítat půjčku, splátku a úsporu. Ó Bože, kde je tvůj PIN. Mistře Jane, dej mi odpustek České spořitelny. Mistře Jane, vyřiď mi půjčku nebo hypotéku! Mistře Jane, kde to mám kurňa vyplnit? Nedělej, že jsi popel, který někdy před stovkami let odnesla řeka nebo se proměnil v bahno a koukej makat a pomáhat s tím těžkým životem a s tím financováním všeho kolem! Mistře, prdím Ti na kecy typu: “prosím, abyste se milovali a pravdy každému přáli!“ Popřej půjčku z pohodlí domova, vyplň za mě on-line žádost. Tak Bože pomáhej, když už máš na baráku tu hnusnou reklamu! Najdi už konečně řešení na míru pro každého! Najdi zdravé finance. Vyplň přiznání. Nebo máš jen na zdi chrudimské pobočky lživou reklamu. Bože to jako neser! Bože, kde máš tu on-line linku? Chci se s Tebou kdykoli poradit! Bože, kde máš tu mobilní aplikaci! Bože, jaký je Tvůj ceník? Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze něj a bez něj nepovstalo nic, co je. V něm byl život a ten život byl světlem lidí. A to světlo svítí ve tmě a tma je nepohltila. V něm byl život a to světlo bylo modré a to světlo svítí reklamou z fasády kostela a to slovo je Česká spořitelna a to slovo je Bůh.

 

Paměť národa

Kostel postavil chrudimský stavitel Cyril Luhan. Komančům se podařilo nejen smazat jeho odkaz, ale i navazující okolí kostela. Zástavba kolem Husovy ulice byla zničena, zástavba kolem Roosveltovy také, zástavba byla zmasakrována kolem Palackého třídy. Komouši byli mistři asanací. Dnešní pitomci jsou zase mistři nekvalitního stavění a mistři ubohé reklamy. Je až neuvěřitelné, že tak malá země jako Česko staví tak necitlivě a nekvalitně jako země ohromné, kde mají tolik místa, že si s ním nemusí lámat hlavu, staví jako země třetího světa. Navazující stavby na pozemcích P reality, s.r.o. a celý areál České spořitelny je jedno velké stavební zoufalství. Navazující veřejné prostranství ve vlastnictví města Chrudim je zoufalství rovněž. Bezprizorní hnusné, neobyvatelné a neútulné prostory, hnusný asfalt a parkoviště. Na tom, aby se takhle urbanisticky, stavebně a půdorysně rozesralo město, musí hodně lidí hodně dlouho makat! Rozesrané město a v něm kostel s reklamou! Pokud se na to podívám obráceně, tak do takhle hnusného a zničeného prostředí vlastně kostel s reklamou patří. Naopak by to ještě něco sneslo, aby to dnešnímu kýči bylo bližší a fasády nebyly tak holé a šedé, místo na lidskou blbost tady ještě je . . . .  

 

Kdo je boží ředitel?

Kdo tady té Boží spořitelně šéfuje? Je to Bůh, je to Syn, je to Otec, je to Duch Svatý? Je to celá Nejsvětější Trojice? Je to Synek Otce všemohoucího, stvořitele nebe i země, Ježíš Kristus? Ježíšku, jsi to Ty? Přišel jsi na svět v podobě člověka do ředitelského křesla tohohle podniku Ty? Tak kdo tady dělá toho ředitele? Je ředitelem spořitelny farář nebo farářem kostela ředitel spořitelny? Bůh touží být poznáván, zatím promlouvá jen trapnou reklamou z fasády kostela, ale i to může být počátek důvěrného a láskyplného vztahu, je vidět, že Bůh člověku, který zhřeší v jednom podniku, zůstane v tom druhém věrný a nepřestane mu nabízet své služby. Reklama na Boha je milující. Je projevem Ducha Svatého, svobodného Boha, je naplněním hluboké lidské touhy, je jedním z vyznání zdejší víry a zdejších pitomců.

 

odkazy:

https://www.pametnaroda.cz/cs/luhan-cyril-1929

https://www.pametnaroda.cz/cs/luhan-cyril-20161107-0

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!