témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

JAKÁ JE PODOBA ODPADOVÉ KULTURY MĚSTA? PŘÍBĚH DRUHÝ

O DOPADECH NEEXSISTUJÍCÍ ODPADOVÉ KULTURY NA VEŘEJNÝ PROSTOR MĚSTA, O HNUSNÝCH MÍSTECH S HNUSNÝMI NÁDOBAMI NA TŘÍDĚNÝ ODPAD


Pohledů na třídění odpadu a na ekologické chování je hodně. Z pohledu zvládnuté či nezvládnuté odpadové kultury lze pohlížet i na kvalitu veřejného prostranství města. Politici říkají, že město třídí. V pořádku. Z pohledu veřejného prostoru, jeho kvality a architektury, jde v Česku zatím o neskutečný a nezvládnutý bordel. Welcome to Chrudim!

 

Kontejnerová zátiší kultura nejvyšší

Zátiší s kontejnery na tříděný sběr jsou ostudou řady měst, jsou ostudou Chrudimi. Zátiší s nádobami na tříděný odpad jsou namnoze špatně umístěna, jsou odpudivá, hnusná, příšerná . . . Dokážou zničit místo a celý okolní veřejný prostor, který je v Chrudimi stejně většinou bez fantazie a k uzoufání. Nebo mají být jediným oživením bezradných prostorů města sama kontejnerová zátiší? Úplně stejně jsou na tom samotné nádoby. Jaká je podoba nádob na tříděný odpad? Nádoby hnusné, podoba místa hnusná, podoba okolního veřejného prostoru zoufalá . . . . Kolik je v obcích a městech takových zátiší?

 

A nyní sumarizace městského bordelu. Pokud tabulka na webových stránkách Technických služeb Chrudim s názvem "Rozmístění kontejnerů na tříděný sběr na území města Chrudim" nelže, máme po městě asi 113!!! překrásných zátiší a zátišíček se 167 nádobami na plast, 93 + 15 + 8 na sklo a 32 + 48 + 16 na papír. Celkem se asi na 113 "krásných" místech ve městě porůznu poflakuje asi 379 stejně "krásných" kontejnerů. Tento odpadový byznys propůjčuje místům nezaměnitelnou tvář. Z pohledu urbanizmu, architektury, designu, estetiky města, je kultura třídění odpadu zatím stejně úchvatně odpuzující jako třeba kultura aut. A naprosto stejným způsobem je zatím pouze a jen nekriticky podporovaná. Politici ve městech kafrají třeba o reklamním smogu. Kontejnery jsou hnusným uličním smogem. Humus, který svým hnusem zasírá město a jeho zákoutí. Auta (plechovky na gumových podložkách) a kontejnery zatím představují v Chrudimi celostně neřešený problém. Politici si s ním nevědí dlouhodobě rady.

 

Jak po městech v Česku vypadají koše na odpadky? Každý pes jiná ves? Naprosto úchvatná podívaná. Stejně jako mobiliář, lavičky, osvětlení . . . Jak po městech vypadá stání nádob na komunální odpad u bytových domů a paneláků? Téměř to samé. Člověk by si myslel, že ve městě funguje nejméně dvacet poboček technických služeb a padesát dodavatelů nádob na odpadky. Odpadová kultura dnes neskutečně negativně ovlivňuje veřejný prostor měst a obcí. Lidé to stejně jako problematiku aut ve městě moc nevnímají. Hlavně všude někam dojet autem, všude zaparkovat, neplatit za to a všude něco vyhodit.

 

Nádoby na odpad, odpadkové koše, kontejnery, nádoby na tříděný odpad . . . patří do vybavenosti města, do prvků, které výrazně ovlivňují kvalitu města a jeho veřejného prostoru. Patří mezi prvky, které jsou třeba s technickými prvky, s osvětlením a jeho podobou, s mobiliářem, s kvalitou dětských herních prvků, s vegetačními prvky aj. dlouhodobě podceňovány. Chrudim to s těmito prvky neumí. Tyto prvky dělají městský detail. V Chrudimi je zatím odporný. Ale občané si na to platí “své“ lidi. Chrudim v těchto, stejně jako v jiných věcech, dávno zaspala dobu. Podobu nádob, stanoviště kontejnerů na tříděný odpad, stejně jako lepší podobu navazujícího veřejného prostoru jiná města už dávno řeší. A když to řeší dobře, místa ani nejdou vidět, nehyzdí město, neuplatňují se vizuálně negativně ve veřejném prostoru. Možností řešení existuje řada. A Chrudim? Spí.

 

A tak se končí příběh druhý, aniž by odpověděl na otázky hnusné podoby míst s nádobami na tříděný odpad. Města a obce jsou zoufale díky politikům nepřipraveny na kvalitní podobu míst, která mají po městě k třídění sloužit. Příběh neodpověděl na to, proč jsou kontejnery nevhodně umístěny, proč jsou místa s nimi odpudivá, ani na to, proč samy kontejnery vypadají hnusně. Příběh neodpověděl na to, proč je po městě v součtu ohromný veřejný prostor hnusný a proč je zničen kontejnery na tříděný odpad. Příběh neodpověděl ani na to, proč odpadky dnes vytvářejí odpad ve veřejném prostoru. Neodpověděl ani na to, proč politici podporují třídění, na úkor kvality měst, obcí a jejich veřejného prostoru. A ten je sakra velký. Jen v Chrudimi přes 100 krásných zátiší!!! Přes 100 zničených míst!!! Musí člověk třídit jako dobytek?

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!