témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Jak se pan Kušta rozhodl spolu s politiky města zničit Chrudim - II.

Rezidence Kopanický mlýn


pokračování příspěvku : Jak se pan Kušta rozhodl spolu s politiky města zničit Chrudim – I.


Širší souvislosti: Zničená Kopanice, zničená Kateřina, zničené čtvrti města

Jak vypadají městské čtvrti kolem Kopanice? Kateřina od kina po stadion byla téměř zničena. Řadové domečky vypadají dneska příšerně, část jich byla zbourána, část stavebně zničena, většinu pak ovládla stupidní polystyrenizace, vyvažovaná ještě stupidnější barevností, staré fasády byly odstraněny. Tomu odpovídá i nedůstojný uliční a veřejný prostor. V čem bydlí politici? V jakém barevném polystyrénu bydlí na Kateřině? Možná je jim Kuštovo nedaleké stavění opravdu blízké. Možná jim připomíná vlastní domov.

Jak vypadá Kopanice nad garážemi? Jak vypadají domy kolem cesty Na Kopanici? Jak vypadají garáže? Kopanici nechali chrudimští politici a jejich úředníci bez jakýchkoli regulativů téměř stavebně zničit! A nyní bude město v ničení Kopanice pokračovat?!

Politici nechali zničit celou řadu míst v Chrudimi. Pořád říkám politici města, ale pardon, vždyť to nechali zničit jejich voliči!!! Stejní lidé pak možná dneska slintají někde nad internetem nad historií města a nad tím, jak Chrudim vypadala. Díky chrudimským politikům žijeme v nemocném městě!

Na co si pak hrají třeba v Markovicích je v kontextu zničeného města kolem historického centra nepochopitelné. Pitomci na městě vydávají “Regulativy lokality Markovice U Kostela“ (http://www.chrudim.eu/prodej-pozemku/d-1676), místo aby řešili skutečné problémy zástavby ve městě. Co si o tom má sakra člověk myslet? Kde jsou tady na Kopanici nějaké regulativy? To si opravdu dělají politici a jejich slavný městský architekt z lidí prdel?

 

Širší souvislosti: Zničené veřejné prostory v okolí Kopanice

Jak vypadá péče města o okolní veřejné prostory v jeho vlastnictví? Prostor kolem sochy Jana Nepomuckého na Kopanici je přímo hrozný. Stejně jako celý ve svahu navazující pozemek v majetku města. Jediné co tu město udělalo je dřevěná zeď proti shůry padajícím kamenům. Město dlouhodobě nedokáže řešit výzvu na lepší podobu a využití místa. Jak vypadá veřejný prostor v Koželužské ulici? Děs! Jak vypadá prostor před letním stadionem? Hrůza a v té hrůze kolem asfaltek a parkoviště stroje na cvičení. Nemá cenu dál pokračovat. Jak vypadá veřejný prostor nad Kopanicí v Novoměstské. Také děs! Zhuntované veřejné plochy města kolem a teď přijde tečka?

 

Širší souvislosti: Závěr

Jak vypadají širší souvislosti okolní zástavby a veřejného prostoru? Politici nechali zničit navazující městské části a jejich veřejné prostory a nyní rozhodnou o úplném a definitivním zničení Kopanice? Vypadá to, jako by svým soustavným a nemalým úsilím cíleně znehodnotili celé okolí, aby do něj zapadla Kuštova stavba. Možná je to od politiků promyšlený plán. Politická špička není schopná ohlídat podobu navazujících částí města, bez kterého centrum Chrudimi není vůbec nic. Není schopná udělat ukázkově a nadčasově ani jeden veřejný prostor. Neví jak nakládat s tímto úžasným potenciálem, ani jak jej zkvalitnit pro lidi v místě. Proto si možná s Kopanickým mlýnem politici hlavu nelámou. Možná proto má město naprosto jasno v tom, jak zcela a totálně lokalitu Kopanický mlýn zcela zdevastovat a stavebně zničit!!!

 

Jak projektují politici, jak rozhoduje státní správa a samospráva

Jak rozhodla rada města Chrudim:

- Město Chrudim, Rada města Chrudim, USNESENÍ R/175/2017 ze dne 24. 4. 2017, Souhlas s odstraněním staveb Koželužská 86, Chrudim II (Trávníček, Řezníček), předložil:Milan Havelka, OSM

- Město Chrudim, Rada města Chrudim, USNESENÍ, R/443/2017, ze dne 16.10.2017, Souhlas se stavbou "Rezidence Kopanický mlýn" a se zřízením věcných břemen, (Trávníček, Řezníček), předložil:Milan Havelka, OSM

(OSM – Odbor správy majetku, Ing. Milan Havelka, vedoucí)

Vedle pana Trávníčka a Řezníčka musím doplnit do svaté trojice ničící město také pana Čechlovského, který se na svém webu v “Ohlédnutí za 72. jednáním Rady města Chrudim“ zbouráním mlýna a souhlasem se stavbou „Rezidence Kopanický mlýn“ neopomněl pochlubit.

Nutno dodat, že Rada města nesupluje rozhodnutí stavebního odboru. Jde o usnesení města jako vlastníka, tedy samosprávy. Ostatních vlastníků a sousedů v území je samozřejmě víc. Rada města nezastupuje rozhodnutí státní správy. To je stavební úřad. Ten vydává demoliční výměr, územní rozhodnutí a stavební povolení!!! Úředníci by se neměli nechat zastrašovat hloupým rozhodováním politiků a jejich developerů. Vypadá to, že v Chrudimi by mohli sloužit jako pojistka zdravého rozumu.

 

Jak Kuštovy Chrudimské noviny propagují zničení Kopanice

Kuštův plátek naprosto bezostyšně podporuje zničení kusu Chrudimi. O čem je vlastně článek „Hrůzostrašná stavba“ Na Kopanici (http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/hruzostrasna-stavba-na-kopanici)? Malé chrudimské pískovišťátko připomíná hračky pana Babiše. Nejdřív pomluv a pak si dělej a stav co chceš. Na jedné straně je třeba odsoudit obyvatele Kopanice, na straně druhé je třeba představit lidem úžasný záměr pana Kušty, který chce spolu s městem a jeho politiky Kopanici definitivně zničit!, tedy pardon samozřejmě zachránit. Proč neudělat z lidí pitomce, když se tak nenarodí. Autor píše, že : „Jedinečný “spiritus loci“ - duch místa je tak nenávratně pryč a současné stesky nad podobou Kopanice už na tomto faktu nemohou nic změnit.“  Pokud pan Kušta uskuteční ve spolupráci s městem svůj záměr na výstavbu stupidní bytové rezidence, tak opravdu genius loci zbytků Kopanice bude totálně DEAD a v prdeli! Pane Valento, takovéhle příspěvky v kontextu výstavby rezidence snad ani člověk nemůže myslet vážně!

Chrudimské noviny si rovněž v oslavných článcích na Rezidenci Kopanický mlýn pletou, co je státní správa a co samospráva. Pletou si Radu a úřad. Nutno však dodat, že podmínky Rady města (usnesení z pozice majitele sousedních pozemků) uvedené v ustanovení jsou opravdu malicherné a debilní! Pokud stavební úřad vydal demoliční výměr, lze mít důvodné podezření, že se tak stalo na základě politicko-podnikatelské objednávky a tlaku, jako v ostatních případech v Chrudimi (pivovar, Pippichův dům). Jaký názor mají úředníci, pokud nějaký mají? Nebydlí v Chrudimi? Někteří lidé v politice města jsou rovněž učitelé. Vůbec si nedovedu představit, jak lidé kteří takhle rozhodují, vyučují děti. Možná by je učili tomu samému. Ničit, bořit a stavět humus, který nás bude jednou všechny obklopovat? (http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/pod-kopanici-vyroste-rezidencni-bydleni; http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/rezidence-kopanicky-mlyn-ma-od-vedeni-mesta-zelenou)

 

Informační embargo města

I když jde o projekt soukromý, přesahuje do veřejného prostoru města. Bez souhlasu města a veřejných smluv by se jednoduše neuskutečnil. Nebyly by přípojky, napojení, nebylo by nic. Okolní souvislosti stačí na to, aby projekt znemožnily. Navíc projekt zcela zásadním způsobem mění celou městskou čtvrť a nemělo by být zvykem obyvatele o tom neinformovat!!! Veřejnost informována nebyla!!!, město selhalo! Za tohle by měl být někdo zodpovědný! Jediné co bylo zveřejněno, jsou povinně zveřejňovaná USNESENÍ Rady města, tedy usnesení vlastníka k záměru. Jako obyvatel Kateřiny bydlící kousek od Kopanice chci vědět, co se tady dělá a bude dělat! Nechci kulišárny a všechny ty pletichy sledovat někde po webu a jinde. Chci transparentní informace! Kde kruci jsou!!! Hlavní architekt pokud ještě působí v Chrudimi, by měl sbalit kufr a z města vypadnout. A ještě než vypadne, chci znát jeho názor, jestli je opravdu tak zabedněnej. Proč lidé nemají možnost vidět, jak má vypadat celé území? Proč vidí jenom část? Proč mají možnost vidět jenom naprosto trapnou vizualizaci jednoho hnusného baráku na místě zbořeného mlýna! Proč město neudělá něco s garážemi v sousedství? Proč zase musí něco bourat? Proč se opět maže stavební historie města města?

 

Jak mohou postupovat lidé, kterým záleží na uchování zbytků Kateřiny a Kopanice?

Všichni sousedé stavby Rezidence Kopanický mlýn by v rámci územního řízení měli vznést své připomínky či nesouhlas. Občanská sdružení v Chrudimi pokud jsou účastníkem územního řízení, by se měla aktivizovat a vznést své připomínky pro zachování Kopanice a této části města. Lidé, i když to není k ničemu, pokud se touto podobou stavby nesouhlasí, by městu měli dát jasně najevo, že tu takovouhle stavbu nechtějí. Ostatní co tu bydlí, stejně jako starosta, ji mohou podporovat. Budu rád za každá názor do této diskuze. Mlýn je v tomto místě zmiňován v 15. stol. Jak bylo řečeno výše, nejde o to nestavět. Jde o to maximum ze starého města zachovat a k tomu doplnit kvalitní architekturu! Předložený projekt je nekvalitní, necitlivý a ničí celou Kopanici a mlýn!!!

Chrudim si vymýšlí líbivá hesla jako: Chrudim - Město, kde stojí za to žít, nebo Chrudim – zdravé město apod. Chrudim je ale především město nemocné, a když to takhle půjde dál, nebude ani k životu moc přívětivé. Od roku 1989 a předešlého socialistického období uplynula řada let a lidé se chovají ke svému městu pořád stejně a nekulturně. Těžko říct, kde se to v nich pořád bere. Jako obyvateli Kateřiny hned vedle Kopanice mi předložený projekt neskutečně vadí. Snad nejsem sám pro zachování města bez zbytečného ničení.

 

odkazy:

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/5568-podkopanicky-mlyn

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/rezidence-kopanicky-mlyn-ma-od-vedeni-mesta-zelenou

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/pod-kopanici-vyroste-rezidencni-bydleni

http://www.kozub.cz/

http://www.k2invest.cz/

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!