témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

DEKLARACE HLAVNÍCH ARCHITEKTŮ ČR

Vážení obyčejní architekti, staňte se už konečně architekty hlavními. Příspěvek o tom, jak by měl fungovat hlavní architekt města.


Vážení a obyčejní architekti! Staňte se už všichni konečně hlavními architekty “svých“ měst! Kolik je Vás? Kolik je v Česku měst, městeček a obcí? Každý si prosím najděte nějaké to své město, anebo svou obec. Najděte si místo pro svou autorizovanou inteligenci a zaručeně autorské myšlenky, které přeci musejí z hlavy ven do okolního prostoru. Nenechte se ošidit a jako správný patriot nezapomeňte drahocenné rady pro lepší rozvoj svého města výhodně zpeněžit. Berte za tvrdou práci pořádné měsíční prachy. Nad to si sobě, nebo přímo svým firmám zadávejte prostřednictvím politiků rovnou z ruky a bez výběrových řízení veřejné zakázky. Tohle za Vás opravdu nikdo neudělá! 

Nezdržujte se zbytečnou participací s veřejností. Hlavně nemoderujte otravné celospolečenské diskuze a pitomé debaty nad lepší podobou svých měst a obcí. Nezdržujte se hledáním a nalézáním nějakých optimálních cest k lepší podobě města mezi politiky a jeho obyvateli. Ta proklatá veřejnost stejně ani neví, co chce. Kdo jiný by to měl vědět, než Vy! Kdo jiný by měl projektovat svoje město a svou obec, než Vy! Politici, kteří o tom nemají ani páru? Hloupí obyvatelé města, kteří se ani nedohodnou na tom, co vlastně chtějí? Nezdržujte se proto planými a zbytečnými debatami, nemrhejte svým drahým a velice nákladným časem a tvořte, ať jde práce od ruky. Na dovolenou je třeba jet v každé době a peníze nepřijdou samy! 

Jak bylo řečeno, zadávejte si prostřednictvím politiků zakázky z ruky! Co je komu do toho! Nezatěžujte se podmínkami či zdlouhavým vypisováním zbytečných urbanistických či architektonických soutěží. To si nechte do důchodu. Buďte ujištěni, že nepotřebujete prověřovat a znát jiné názory a že vše vyřešíte sami nejlépe a nejrychleji, bez průtahů a zdržování. Nezatěžujte se hledáním nějakých lepších řešení. Buďte ujištěni, že vždycky se najde řešení horší! Musíte vědět, že Vaše blaho je blahem obecním. Buďte sami sebou, buďte konečně hlavními architekty! 

Když není Vaše činnost vidět a není dohledatelná a transparentně veřejně přístupná buďte rádi! Nějací zvědaví lidi nemusí vůbec vědět, co děláte a za co berete peníze. Schovávejte se, jak je to jen možné a hlavně o své činnosti neinformujte veřejnost! Správný architekt si své věci peče se svým politikem a rozhodně tu není pro nějakou veřejnost a obyvatele města! 

ČKA (Česká komora architektů – nikoli Česká kuželkářská asociace) ať rovnou posílá do služby po zemřelých členech na uvolněná místa členy nové, ať se úspěšně probíhající rozvoj českých měst a obcí nezastaví. Hlavně ať se dál města, obce a krajina republiky vyvíjí zdravě jako dnes a jako od roku 1989! Apeluji na všechny architekty, ať opustí svou průměrnost a stanou se konečně architekty hlavními. Řídit stát jako firmu je dneska v kurzu. Zadávejte si zakázky. Zvelebujte svou firmu pomocí samospráv či státních správ, či díky činnosti státu. Jde o prachy! Jako bonus truste roztroušeně kolem sebe momentální jednostranné a upocené nápady. Vždyť pero či ořezaná tužka je mocnější než meč, nebo klávesnice. Hlavně nechtějte znát názory občanů, veřejnosti a obyvatel města! 

Apeluji na všechny školy, aby rovnou hlavní architekty vychovávaly. Aby jim od mladých let vštěpovaly to správné vybavení, které je touto nelehkou úlohou v životě dnešní společnosti provede. 

Co říci závěrem? VÁŽENÍ OBYČEJNÍ ARCHITEKTI UŽ KONEČNĚ NEBUĎTE OBYČEJNÍ. BUĎTE UŽ KONEČNĚ VŠICHNI HLAVNÍ. 


ps:

Tento příspěvek čerpal z obyčejného a všednodenního života Chrudimi a několika dalších východočeských měst. 


Odkaz od Pavli Pannové:

http://www.ohlasy.info/clanky/2017/10/rozhovor-franek.html


Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!