témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Čum čolkovi do oka, aneb dotační hry na ekologii musí mít příběh

Revitalizace EVL Kochánovické rybníky


 

Smysluplná obnova krajiny je v každé době hodna následování. U Kochánovických rybníků dnes probíhá obnova části údolí po bývalé střelnici lidových milic.

 

Krajina a ekologie v Česku musí mít příběh, jinak nejde o krajinu a ekologii. V době nákupních, průmyslových, logistických a jiných schit – center, zmaru, a dementního plánování a rozvoje území musí být šílená i ekologie a dotace do ní. Nejde napsat obnovujeme kus krajiny, kus údolí v ní, louku, stromy, porosty, nebo vodu a vodní prvky, vracíme zvířátka a kytičky apod. To nestačí.

 

V místě nutno realizovat kromě jiného opičárny jako pozorovatelnu a povalový chodník. Bez toho údolí a jeho návštěvník nemůže existovat. Na čolka v tůni musí pán tvorstva čumět z návštěvnické infrastruktury, stejně jako na kuňku, skokana, oblíbeného českého brouka páchníka, nebo jiné obojživelníky a na jiný hmyz.

 

Z povalového chodníku nebo pozorovatelny je nutno čumět do oka čolka (Triturus cristatus), aby i on mohl čumět studenokrevně na člověka a jeho zvrácenou mozkovou metamorfózu. Z úchvatné návštěvnické infrastruktury zaplavující krajinu vezdejší a les bude krásný pohled na čolka velkého nebo obecného, na páření, vajíčka a larvy. Také na Bombinu, což není žádná sexbomba, ani blondýna, ale žabka kuňka (Bombina bombina), na její pulce a vajíčka. Také možná na kuňku ohnivou, jak chodí po světě s kuňkou žlutobřichou. Z pozorovatelny jako v opeře možno naslouchat a tleskat kuňkání. Možná i na skokany, jenže to nejsou ti, co skáčou v Chrudimi z letadla, nebo v bazénu do vody. Až uvidíte, jak si nohama žabka zakrývá oči, tak pozor, je fakt nasraná.

 

Příroda musí mít dneska příběh, aby byla vůbec autentická, a někdo ji uvěřil. Po socialistické devastaci, se krajina malého Česka ničí dál v obřím měřítku jinak a sofistikovaněji, stačí se podívat, jak to vypadá v síldech a kolem nich. O to sofistikovaně extrémnější musí být možná projekty její obnovy. Možná je komunistická devastace, zmar a frustrace stále traumatizující a stává se součástí jiných extrémů a her na krajinu. Stačí se také podívat na nedaleké a také “revitalizované“ chrudimské náhony. Dědictví města, přírody, historie a techniky se lehce změní v jednostranný státem podporovaný ekoterorismus. Dementně zakroucený stovky let starý náhon zasypaný tunami kačírku a poházenými mrtvými kmeny stromů kolem břehu – co to je?

 

Dotace, pozorovatelny, povalové chodníky až směšně uměle pokroucený potok, (tvary připomínající umělá prsa po divné plastické operaci ve wonderbra, kde se člověk taky diví jako divý), s tůňkami, mokřady, přelivy, zídkami, plazníky, líhništi a všemi ekologickými výdobytky odpovídajícími poznání a úrovni dnešní doby. Projekt je úsměvný, připomíná hrátky na krajinu. Myšlenkově stejně vzorový a umělý jako meliorace, drenáže a projekty té doby, jen otočený o 180°. Bez architektonických serepetiček a ekohesel asi už krajina nejde obnovit. Bez zbytečné infrastruktury by dneska návštěvník ani příroda neexistovala. Nemůžeme přírodu obnovit a nechat ji v nějakém šetrném režimu přírodě? V roce 2023 NE.

 

U téhle realizaci mi osobně vadí, že není řešeno se vší vážností aspoň celé údolí pod kopcem Hůra. Tedy Kochánovické rybníky (v minulosti revitalizované v majetku Rybářství Litomyšl s.r.o.), na rybníky navazující partie zanedbaného údolí a lesa v majetku ČR-LČR, údolí od obce Kochánovice, přes rozcestí Na Hájence až k Podhůře. Že v rámci spolupráce ČR-AOPK a ostatních aktérů není možné řešit aspoň celé území a údolí mezi kopcem Hůra a Zabitý v úseku Kochánovice - Podhůra.

 

Řešily se rybníky, řešilo se území kolem rozhledny Na Chlumu, řešila se Slavická obora, nyní se řeší aspoň další kousek krajiny a území v majetku ČR – Agentury ochrany a přírody. Určitě fajn. Ale přijde mi škoda, že tyto realizace (v historickém území jednoho bývalého panství a knížecí Auerspergské krajiny) mezi Slaťiňany a Nasavrky a je jedno v jakých katastrech nejsou více provázány a dotaženy. Přitom zrovna v údolí jsou jen tři významní aktéři ČR-AOPK, ČR-LČR a zmíněné rybářství. Postupy v území a realizace připomínají sled amatérských náhod a různě sklerotických událostí. Pokud si představím, že by takhle vnikalo území pod taktovkou knížete, tak by asi dneska koukal jen z pozorovatelny, tedy z návštěvnické infrastruktury, na zoufale zmateně zmeandrovaně utrápený potok.

 

Nezbývá než doufat, že obnova krajiny a Auerspergského dědictví v prostoru od Slatiňan po Nasavrky bude pokračovat. Že bude někdy v budoucnu pokračovat dál obnova jednoho malého údolí u Slatiňan.

 

Odkazy:

https://etendry.cz/detail/769948-revitalizace-evl-kochanovicke-rybniky-a-pr-marsalka.html

https://nen.nipez.cz/profily-zadavatelu-platne/detail-profilu/AOPK/uzavrene-zakazky/p:puvz:query=Revitalizace%20EVL%20Koch%C3%A1novick%C3%A9%20rybn%C3%ADky%20/detail-zakazky/N006-21-V00028072

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!