témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Pardubický magistrát – příští vítěz ceny Klubu Za starou Prahu

O novém Magistrátu města Pardubic


Vážený Klubu Za starou Prahu, Vážený pane Švácho, protože Pardubice nechtějí zůstat pozadu za Hradcem Králové, dovoluji si přihlásit do nominace 14. ročníku soutěže Vašeho klubu významný architektonicko-politický počin, který bude určitě kandidovat na první cenu příštího ročníku soutěže. I tady kvalita převažuje nad kvantitou, mamon i peníze prohrávají a představitelé Pardubic jen uskuteční přání všech voličů na zabydlení a znovuoživení této nádherné stavby. Stavba je rovněž plná dialogu a porozumění mezi veřejností, politiky, památkáři i architekty, nenarušuje historické prostředí, vyniká hodnotnou architekturou a výrazně kultivuje své okolí. Nelze si než přát, aby se stavba dočkala známosti a ocenění po celém světě.

O tom, kde by měl či neměl sídlit pardubický magistrát, se vedou debaty řadu let. Ještě před tím, než centrum Pardubic stavebně, obchodně i sociálně zničil bývalý AFI Palace (dnes Palác Pardubice), se uvažovalo i o vhodnějším urbanistickém, stavebním i proměstském a společensky adekvátním řešením tohoto prostoru Masarykova náměstí. Pardubáci vědí proč a jak to dopadlo. Ohromný a dnes nevyužitý prostor patřící městu představují i bývalá Masarykova kasárna. Ve městě je rovněž řada objektů a ohromných proluk, za všechny uvedu zničení Prokopky. Nemá cenu pokračovat, kde všude po Pardubicích může vhodně město investovat 300 miliónů do lepší budoucnosti státní správy, samosprávy, přístupu k veřejnosti a především k budoucnosti města samotného.  

ČSOB Pojišťovna, tedy předtím budova IPB Pojišťovny vznikla podle projektu architekta Soběslava Macase. Práce byly zahájeny v roce 1999, objekt byl slavnostně otevřen 20. prosince roku 2000. Jednalo se o přestavbu, která nahradila dřívější budovu ředitelství Unichem z roku 1967 na tehdejším náměstí Budovatelů, kde sídlila rovněž řada tehdy významných Československých podniků skončivších v porevolučních spekulacích a černých dírách. Náklady na přestavbu se tehdy vyšplhaly přes 860 milionů korun. Možná morální zákulisí těchto bankovních stavebních počinů se jen snaží propůjčit konkrétní tvář bance i anonymním lidem, kteří využívají její finanční služby. Ještě v padesátých letech 20. stol. tu šla ulice U Valchy, byla zde zahrada a naproti byly objekty jezdeckých kasáren. I druhá budova ČSOB v Pardubicích otvírající se do veřejného prostoru Bratranců Veverkových z roku 1997 toho moc nepobrala a připomíná jen nešťastný příběh české bankovní architektury.

Objekt ČSOB stavebně zničil to, co tu bylo, zničil i samotné místo a centrum Pardubic. Pokud magistrát myslí stěhování do pojišťovny štěstí vážně, jsem zvědav, jak se vypořádá s tímto nekulturním stavebním dědictvím, aby zároveň tímto gestem aspoň dokázal opodstatnit v očích odborné i laické veřejnosti koupi jedné z nejhorších současných staveb Pardubic. Obnova tohoto místa a kousku města je svým způsobem i výzva. ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB se zodpovědnosti za stavební zátěž a zničení kusu Pardubic elegantně zbavila. Jak neuvěřitelné. Pojišťovna si asi rovněž jen těžko se svými klienty tenhle stavební odpad z města odstraní, když ho někdo před tím povolil. Jaká je cena za obludnost? Historie objektu je neuvěřitelně finančně náročná a vypadá to, že metr čtvereční Pardubic, který tu povstal z mamonu, už snad ani nejde vyvážit nějakým drahým kovem či nerostem a tak koupě vypadá jako terno. Jakou má hodnotu stavební dědictví v Pardubicích a jaká je cena obnovy? Pokud k penězům za “rekonstrukci Unichemu“ přičteme jeho nynější prodejní cenu, tak jsou částky daleko za hranicí 1,2 miliardy srovnatelné už jen s rekonstrukcí zámku. Je cena 300milionů za novou stavbu a za důstojné sídlo města někde jinde hodně nebo málo? Protože v Česku i ve světě jsou realizované podobné minimalistické záměry, lze srovnat, co lze za takové peníze postavit a světe div se, ono to jde a ještě to může vypadat k světu.

Některé odbory pardubického magistrátu to budou mít po přestěhování v očích veřejnosti možná těžké. Možná se v Pardubicích otevře nové Divadlo Komedie. Třeba Odbor hlavního architekta, který se stará o architekturu města, jeho rozvoj a územní plánování bude lidem pro smích. Když už stavebník, developer a vůbec kdokoli jednou s nějakým sebepitomějším přáním do takového baráku nakráčí, tak už asi nepůjde odmítnout a rozhodnutí na svůj stavební sen a vůbec cokoli má v kapse. Možná se už teď lze těšit, jak Pardubice budou po urbanistické a architektonické stránce vypadat a kolik podobných raketoplánů v nich přistane. Takže v Hradci Králové velký pozor! Nějaká Bílá věžička, to je úplná prkotina proti tomu, co se chystá tady. Tohle bude totiž nová identita Pardubic!


odkazy:

http://www.zastarouprahu.cz/

http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=4&id=21107

http://www.papirovaarcheologie.cz/reditelstvi-unichem/

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!