témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Nad osudem chrudimského nábřeží a horkovodu

Rozhovor o chrudimském horkovodu v ulici Na Ostrově a možnostech řešení nábřeží s EOP.


Ulice Na Ostrově souvisí s problémy celostní koncepce městské mobility i s cílenou humanizací tzv. dopravního skeletu města, stejně jako přestavbová plocha ČSAD, dnes se zbytečným parkovištěm. Jsou vize, které lze uskutečnit v dohledné době. Začneme procházkou po nábřeží. Horkovod a řešení dopravy představuje dlouhodobý problém v možnostech rozvoje tohoto velmi cenného prostoru uvnitř města. Dnes místo nábřeží a řeky vnímá člověk auta a horkovod nebo to samé obráceně. Lze cíleně a pozitivně utvářet okolí řeky ve prospěch lidí, především pak těch, co tu bydlí, jinak řečeno ve prospěch sdíleného městského, veřejného a životního prostoru? Je možné nábřeží polidštit, posílit vzájemný vztah lidí a řeky – této dnes ztracené osy městského života?

Otázky revitalizace nábřeží se týkají především zahloubení horkovodu a lepšího řešení dopravy. Dovolil jsem si tedy oslovit Elektrárny Opatovice a.s. a zeptat se jich na budoucnost horkovodu v ulici Na Ostrově a na možnosti rozvoje tohoto chrudimského nábřeží. Odpověď komentovat nebudu, protože jsem to slíbil.

vznesené dotazy:

Nevlídná podoba nábřeží Chrudimky v ulici Na Ostrově je spojena s horkovodem. Kousek horkovodu byl zahlouben především kvůli novému parkování. Proč už dříve nebylo provedeno zahloubení celého horkovodu, co tomu bránilo nebo brání a proč nábřeží už dřív nebylo upraveno ve prospěch lidí, ve smyslu moci jej využívat jako krásný sdílený pobytový a veřejný prostor města? Proč nábřeží tolik let čeká stále na svou přívětivou tvář? Je problém na straně Opatovic, města nebo někde jinde?

Co by znamenalo “zneviditelnit“ či zahloubit horkovod v délce nábřeží, co to znamená realizačně, časově a finančně? Jaké jsou podmínky Opatovic (především k možnostem dalšího využívání území)?

Jednalo o budoucnosti horkovodu a o podobě nábřeží s Vámi město a jak? (Zástupci města jsou dlouhodobě členy dozorčí rady EOP.) Resp. je nějaká cílová vize pro celé nábřeží ulice Na Ostrově? V jaké fázi jsou tyto úvahy, záměry, je možno je někde vidět a seznámit se s nimi?

Jak Opatovice mohou Chrudimi prospět v řešení současné nevlídné situace chrudimského nábřeží? Co mohou udělat pro zlepšení dnešního stavu? Co by naopak mělo či musí udělat město?

Pokud by se město rozhodlo pro nějaké kvalitní a především celkové řešení nábřeží “bez horkovodu“, jaký by byl postup a co to znamená pro Opatovice a pro Chrudim? Tedy na co a jak rychle se může veřejnost na nábřeží těšit?

děkuji za zodpovězení otázek

odpověď EOP:

„Dobrý den, rád bych Vám tímto podal komplexní informaci k tématu horkovodu v ulici Na Ostrově v Chrudimi.

Elektrárny Opatovice a město Chrudim spolu v minulosti již několikrát jednali ve věci přeložení horkovodu v ulici Na Ostrově. Jednání započala v roce 2008. Na základě tehdejších dohod byly vypracovány studie, které specifikují technickou i finanční i náročnost celé realizace. Přeložka horkovodu pod zem by byla finančně velmi náročná, pohybovala by se v řádech desítek milionů korun. Zároveň je k tomu potřeba dodat, že současný stav infrastruktury v této lokalitě nás nijak nenutí k realizaci přeložky. Doufám, že jsem tímto zodpověděl vše k vaší spokojenosti.

Přeji hezký den. Martin Sýkora“

Na internetových stránkách města pod Odborem územního plánování a regionálního rozvoje je k vidění urbanistická studie „Regenerace sídliště U Stadionu“ z roku 2011 Ing. Jelínka, kterou obyvatelé sídliště asi znají. Ta se však celostně ani hlouběji problematikou nábřeží nezabývá. Ostatní projektové záměry řešící ul. Na Ostrově jsem nenašel. V minulém roce byla zpracována pro nábřeží studie řešící dopravu a cyklostezku.

Nejen ve světě, ale i v Česku je dost krásných inspirací k tématu a diskuzím nad nábřežím a jeho podobou. Pokud se nepřistoupí k nějakému zbrklému řešení, určitě bude na co se těšit. 


ps: Těžko říci nakolik je normální, že stále zůstává jediným důvodem zahloubení horkovodu auto, tedy parkování aut a parkoviště. Je úroveň společnosti a její poznání opravdu zatím jen tady? 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!