témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Jak bude vypadat nový terminál veřejné dopravy v Chrudimi?

Proč se před lidmi skrývá nová podoba chrudimského terminálu?


Je nádraží vizitkou města?

Nádraží je pro návštěvníka vizitka vstupu do jakéhokoli města. Lidé si o městě začnou tvořit představu, když vystoupí na nádraží. Jak bude nové nádraží v Chrudimi vypadat? A co víc, kde může chrudimská veřejnost tuto novou chloubu města spatřit? Je nový terminál představen na webových stránkách města, či ve zpravodaji? Jsou informace k dohledání v jiných informačních zdrojích o Chrudimi online? Kdo z chrudimáků viděl podobu nového nádraží? Patrně jde pro město o nějakou marginální záležitost. Patrně nejde o nijak významnou stavbu či úpravu důležitého veřejného prostoru!

 

Problémem chrudimského desatera jsou jen chrudimští politici!

Město podepsalo s firmou DI PROJEKT s.r.o.  5. 1. 2018 smlouvu, jejímž předmětem je vypracování a předání projektové dokumentace pro provedení stavby na akci „Terminál veřejné dopravy, Chrudim“, za cenu 375.000,- Kč bez DPH. Jinými slovy jde o poslední projekční stupeň před kopnutím do země. Člověk by očekával ze strany města nějaké informace. Veřejnost nebyla odpovídajícím způsobem seznámena se záměrem, ani s projektem, ani s novou podobou terminálu. Od počátku do konce je i tento projekt neveřejný. Jednání města si lze vykládat mnoha způsoby a nemá cenu o nich spekulovat. Chrudim se totiž stává městem špatných realizací, ze kterých je veřejnost záměrně vyloučena.

 

Kdo projektuje město?

Firma DI PROJEKT s.r.o. má v referencích (http://www.diprojekt.cz/?page_id=14) fotku ulici Čs. Armády. Terminál totiž projektuje pardubická firma DI PROJEKT s.r.o. Tato firma zničila ulici Čs Armády v Chrudimi. Z obyčejného městského uličního prostoru udělala paskvil, který si bude muset dvacet či třicet let počkat, až bude zase obnoven v souvislostech města a jeho zástavby. O problémech těchto a podobně smutných rekonstrukcí uličních prostorů Chrudimi se nebudu rozepisovat, ostatně bylo to zmíněno např. v článku (http://prostorprochrudim.cz/clanek/dospivani-a-starnuti-uprostred-prezitych-mestskych-projektu-a-reseni.html). Nezbývá než se modlit, aby prostor mezi kolejemi, nádražím a obytnou zástavbou nedopadl stejně uboze jako ulice pod nádražím. Zbývá dodat, že tato firma dle výše uvedené smlouvy o dílo spolupracuje s ATELIEREM K2, který spolu s chrudimskými politiky stojí za prostorem letního kina. Téměř se jim ho totiž povedlo zničit! Každý asi o tomto smutném projektu ví a nemá cenu jej rozvádět. I tento projekt je dlouhodobě neveřejný, veřejnost je pouze účelově manipulována (http://prostorprochrudim.cz/clanek/restart-letniho-kina-no-ii-se-nepovedl-.html).  


Neveřejné projektování a manipulace s veřejností je zdravé město?

Veřejnost by neměla být lhostejná k těmto postupům města. Několik generací má zaděláno, aby díky chrudimským politikům vyrůstala v hnusném a přežitém městském prostředí. Neinformovat lidi začíná být heslem zdravého města posledních let. Zdravé město určitě ví, proč to dělá! Takhle je to jednodušší. Když řeknu, že politik zničil ulici Čs. Armády, což dle mého udělal, je za své rozhodnutí vůbec zodpovědný? Nešlo to opravdu řešit lépe? Samozřejmě, že šlo! Jen to neříkat veřejnosti.

Politici v Chrudimi svým chováním pohrdají lidmi ve městě? Lidé jim ani nestojí za informace o jejich plánech? Nejen politici, ale především hlavní architekt by měl mít povinnost komunikovat tyto a podobné věci s veřejností! Chování politiků je problém aspirující na “bednu“ pitomého chrudimského desatera!

Ulice a veřejné prostory začínají vypadat tuctově jak ve městě, tak ve vesnicích kolem. Stejné materiály, podobní blbci a podobné barvy . . . Kvalita se vytratila. Co se nepovedlo komunistům ve sblížení města a vesnice se daří současným politikům.

Chrudim zažívá úpadek projektové i stavební kultury. Ten vede jen k hnusným prostorům města. Dopadne takhle i chrudimský terminál? Město k tomu má nakročeno. Bude řešen terminál v odpovídajících souvislostech? Trestuhodný je nezájem veřejnosti nad budoucí vizitkou města. Trestuhodné je chování chrudimských politiků.

 

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!