témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Informace a městské projekty

Jak město informuje veřejnost o svých záměrech a projektech?


INFORMACE o současných, minulých či budoucích problémech, projektech a záměrech jsou těžko dostupné. A to je škoda. Město velikosti Chrudimi jich zas tolik za svou čtyřletku nemá.

Na webu města jen těžko naleznete ucelený balík informací třeba k areálu letního kina, k území parku Střelnice a Ptačích ostrovů. Nedozvíte se, proč se na Střelnici řeší herní prvky a ne podstatné věci kolem, včetně skládky. Nedozvíte se, jak to vypadá s teplovodem, s ulicí Na Ostrově a vůbec s polidštěním a přívětivějším nábřežím. Nedozvíte se, proč lidé jezdí autíčky za sportem zbytečně po nábřeží, kde zase v klidu chtějí bydlet jiní lidé. Nedozvíte se o podstatnějších věcech, třeba o možnostech řešení chrudimských dopravních stok v souvislostech nového obchvatu, o řece ve městě a jejích podobách, o dopravě, o sídelní krajině a městě samém, které se jednou bude jmenovat třeba Chrudiňany nebo jinak, až pozře své okolí. Těžko se hledají informace k výstavbám, k zónování, k architektuře a urbanizmu, na kterém má město zásadní podíl.

Problémy nejsou? A když nejsou problémy, nemusí se řešit? Z městského webu se lze dozvědět, že Chrudim je podle architektů jedním z měst 22. století a že se průběžně debatuje o udržitelném rozvoji.

Je škoda, že některé INFORMACE jsou těžko dostupné. Tuhle práci nemají dělat noviny a jiná média, ale především úřad. Na tomto webu si budeme všímat především věcí, které zůstávají zatím mimo zorné pole radnice. O věcech, které lidé vědí nebo podvědomě cítí a tuší. Tak třeba jen popostrčíme informace dál. Je řada důležitých věcí a především příležitostí a není to překvapivě pouze desatero problémů města.

I přes různé názory by měly problémy a témata města lidi sbližovat. Uvidíme. Jde o město a lidi v něm. Nejen politici, ale i ostatní lidé by měli o městě vědět a mluvit. Krásných věcí ubývá. Zkusíme se podívat na to co udělat, aby krásné věci ve městě a krajině byly nejen pro nás, ale zůstaly i po nás.

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!