témata,projekty,realizace atlas města,mapový manuál lidé,podněty

Veřejný prostor pro Chrudim

témata, projekty, realizace

Domy co už nikdo nepostaví

Chrudimská Bestia triumphans. O zbytečných demolicích v režii města?


Pippichův dům v Poděbradově ulici čeká demolice.

Chrudim ještě v 80. letech 20. století zasáhla vlna neuvěřitelně brutálních asanací. Stovky let trvající stavební vývoj byl ve chvilce vygumován a socialisticky sterilizován. Městská čtvrť Kateřina byla zničena. Důsledky ohromné, zodpovědnost žádná. Dodnes si s tímto neuvěřitelně smutným dědictvím a s veřejnými prostory neví město rady. Odpověď nepřinesl ani zpracovaný projekt revitalizace sídliště kolem Husovy ulice. Vážně míněná obnova této části města totiž spočívá někde úplně jinde.

Léta plynou a město se chová pořád stejně. Je to v lidech?, je to v chrudimských genech? Těžko říct. Objekt v Poděbradově ulici č. p. 81 parc. st. 242/1 je dnes ve vlastnictví K2 invest s.r.o. Pro mě je chování města i pana Kušty zklamáním. Město se ke svým věcem chová prapodivně, jako když mu na některých vůbec nezáleží. Je určitě dost vhodných aktivit, které by jeho dřívější majetek dokázaly prostoupit, aby zachránily dům, architekturu a vrátily do stavby a okolí to nejcennější, totiž smysluplné využití a život. Město si radši hraje na developera v Markovicích. V Americe či Austrálii a v zemích, kde mají daleko více místa, byl tento typ stavění za městem moderní před desítkami let, dneska jsou tam s tím jen problémy, které se velmi negativně promítají zpět právě ve městě. Ze strany města je Markovická stavební anabáze velmi špatně nastavená a nedotažená. Ani město, ani venkov, jen trapné domy v trapné čtvrti. Město rekonstruovalo bytový dům v Široké ulici č.p. 87 a tím má možná na desítky let splněno. V případě Pippichova domu se zachovalo neskutečně alibisticky a jen svůj problém přehodilo na jiné s hloupou podmínkou zachování pamětní desky připomínající Karla Pippicha, která bude v těchto souvislostech jen smutným svědectvím jeho barbarství a demolice. Demolovat stavby a město je jednoduché, opravovat složité. Ovšem, dům je ve špatném stavu, jenže cílem jakéhokoli českého soukromého developera je demolice a nafouknutí stavebních ambicí na pozemku do maxima. Od nalezení lepších řešení a od předcházení zbytečným demolicím je tu právě město. A jak to vypadá po demolici bývalého obchodního domu Emila Strasse čp. 82/IV (dnes parc. č. 3411) na křižovatce u Bídy, který byl zbořen v 70 letech? A co je tady dneska? Trapný veřejný prostor. Tady už se nemusí nic demolovat. Tady lze rovnou stavět.

Stavební kultura politiků a lidí v Chrudimi je neuvěřitelně nízká. Žije tu dost movitých lidí, kteří kvůli třem miliónům za koupi starého domu nezbankrotují. Raděj parkují tři míče v garáži a v polích za městem si raděj s přispěním komorového architekta postaví za desítku něco hodně “cool“, aby podpořili smetiště příměstské architektury a neuvěřitelně hloupé stavění. Jsme v Čechách, jsme v Chrudimi.

Když se podívám na rekonstrukci objektu chrudimské vlajkové lodi K2 invest s.r.o. v nedaleké Palackého třídě č. p. 314 (parc. st. 968) vidím jen zničený barák, zničenou fasádu a jedno velké stavební zoufalství, snad pokus o nějakou architekturu a svébytný výraz, který zničil obyčejný barák v ulici. Obyčejné baráky z Chrudimi totiž velmi rychle mizí. Obklady, zateplení, polystyrenizace, tupá barevnost, zkrátka humáč. Honosně řečeno – je ničeno a velmi rychle mizí stavební dědictví města a je nahrazováno současnou stavební sterilitou, která začíná převažovat, místo aby byla jen vhodným doplňkem, který roste z nějakého kvalitního stavebního a urbanistického podhoubí a zázemí.

Jak dnes vypadá třeba Poděbradova ulice, Masarykovo náměstí, Palackého třída . . . ? Stav otřesný, rozměry destrukcí obludné. Zničené město, zničené ulice, zničené domy i veřejný prostor. Kam to město a jeho politici dopracovali? Vilém Mrštík roku 1897 v manifestu nazvaném Bestia triumphans kritizoval probíhající asanace Prahy. Od té doby se nezměnilo nic. Když lidskou hloupostí zmizí fasády či celé baráky, ulice a městské čtvrti, budeme se dívat na pitomé obrázky z Chrudimského zpravodaje – Chrudim včera a dnes? Jak to vypadá, nezbude než si vzít dneska foťáky a potom si obrázky pověsit na facebook “Vzpomínky na starou Chrudim“. Takhle je to krasosmutnění zatím v Chrudimi možná nastaveno. Je smutné, že atmosféru starých časů a to co lidé zničili a co už dneska nikdo nepostaví, protože to ani neumí, obdivují chrudimáci raděj pomocí virtuální reality a v bytech či domech, o kterých raděj ani nepřemýšlí. Jen nevím, co budou dělat patrioti, až jim spadne web, nebo vypnou elektriku. Jsou domy, co už nikdo nepostaví a místa, co už nikdo neobnoví. A Chrudim by o tom mohla vyprávět romány. Bestia triumphans se tady totiž zabydlela. Město je plné neuvěřitelných proluk, přestavbových území a nejrůznějších bezprizorních míst po asanacích k zastavění a tohle proluka zatím rozhodně není! Tohle je jen jeden z domů, který když neopraven zmizí, tak už tu nikdy nic lepšího nebude. Developeři ani jejich architekti to totiž neumí.


Zaslal jsem odkaz na článek panu Kuštovi. Děkuji za odpověď, kterou si tady dovolím uvést. Zároveň jsem rád, že můj pohled nebude tak jednostranný.

Dobrý večer p. Koupal,

Děkuji za zaslání vašeho článku. Sice nevím, jaká je Vaše odborná kvalifikace a zkušenost k tak razantním názorům. Nevím, kolik domů jste opravil, tak jak to požadujete. Ale je mi to vlastně jedno.

My se snažíme obnovovat domy, které obnovit jdou (Reselovo nám. 12, Pobřežní ul. 27, Pobřežní ul. 1237, Reselovo nám. 80, Havlíčkova ul. 1). Pak přestavujeme domy, které jsou zničené ( Palackého třída 314) a bourat domy, které jsou nevyužitelné, mnohokrát přestavěné a to je případ i Poděbradovy ulice. Věříme, že i nyní je možné postavit domy soudobě, tak jako se to dělo po staletí před námi.

PS. Souhlasím s tím, že nárožní dům v Poděbradově ulici by měl být dostavěný, ale to je v kompetenci Města Chrudim.

S pozdravem Milan Kušta

Palackého třída 314, Chrudim

www.k2invest.cz

 

odkaz k tématu:

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/pippichuv-dum-v-podebradove-ulici-ceka-demolice

 

obrazová příloha in:

https://www.google.cz/maps; Street View 2014

Vzpomínky na starou Chrudim (https://www.facebook.com/VzpominkynastarouChrudim/)

Publikační portál muzejních sbírek Pardubického kraje (http://www.klickesbirkam.cz/)

 

ostatní odkazy:

Bestia triumphans / Kramerius / Digitální knihovna Městské knihovny v Praze; http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=264

developer plný nápadů: K2 invest s.r.o. http://www.k2invest.cz/kontakty

Chrudimští papaláši, kteří nerozumí architektuře: http://www.chrudim.eu/mesto/rada-mesta.html

Komentáře k tématu

K tomuto tématu zatím nikdo nenapsal zádný komentář. Buď první!